Index Vakbarát Hírportál

Koronavírust azonosítottak vadon élő állatban

2020. december 17., csütörtök 14:50 | aznap frissítve

Egy utahbeli nyércfarm mellett fogtak be egy fertőzött nyércet, ő ez első egyed a világon, aki pozitív tesztet adott.

A kutatók ismeretei szerint eddig nem volt példa rá, hogy egy vadon élő állat szervezetében kimutatták volna a SARS-CoV-2, vagyis a jelenlegi világjárványt okozó koronavírust. A helyzet változott, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a BBC tudósítása szerint kedden közölte, hogy egy vadon élő nyérc mintájában megtalálták a vírust. A nyércet egy olyan utahbeli nyérctelep közelében fogták be, ahol sok a fertőzött egyed.

A minisztérium kiemelte, ez az első olyan vadon élő példány, amely elkapta a fertőzést.

A farm körül több különböző fajhoz tartozó vadállatot befogtak, és egyik sem adott pozitív mintát.

Az Állategészségügyi Világszervezet és a Fertőző Betegségek nemzetközi Szervezete is megerősítette, hogy ők sem tudnak más vadon élő, fertőzött állatról.

A világ egyik legnagyobb nyércexportőrének számító Dániában az elmúlt időszakban több tízmillió, telepeken tartott nyérccel végeztek, ugyanis felfedezték az állatok szervezetében az emberre is veszélyes koronavírus mutációját. A nyérceknél a világ számos országában felbukkant a koronavírus, svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi telepeken is adtak pozitív mintát.

Az egyre komolyabb probléma nyomán az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet vezetője bejelentette, hogy elkezdtek kifejleszteni egy olyan oltóanyagot, mely kifejezetten az állatok koronavírus elleni védelmét szolgálja.

Rovatok