Index Vakbarát Hírportál

Már temetik az izraeli tömegkatasztrófa áldozatait

2021. április 30., péntek 19:07 | aznap frissítve

Izraelben már temetik annak a tömegkatasztrófának az áldozatait, amelyben – a legfrissebb adatok szerint – 45 ember életét vesztette. Az incidens péntek hajnalban, a lág báómer nevű vallási fesztiválon történt, ahol tömegpánik tört ki és számos résztvevőt agyontapostak vagy megfulladt. 

A temetések már Izrael több városában is zajlanak, egyelőre azokat a holttesteket helyezik végső nyugalomra, amelyeket már sikerült azonosítani. Vasárnapra az országban gyásznapot hirdettek. 

Az elhunytakon kívül még körülbelül 150 ember szenvedett súlyos sérüléseket. A rendezvényen többségében férfiak és fiúk vettek részt, az áldozatok közt külföldi állampolgárok is vannak. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pénteken a tragédia helyszínére utazott és bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy mi okozhatta a szerencsétlenséget, illetve ki felelős azért. A kormányfő az ország „egyik legszörnyűbb tragédiájának” nevezte a történteket. 

Egyes szemtanúk szerint a tragédiát az okozta, hogy a rendőrök lezárták azt a szűk átjárót, ahol aztán az emberek megrekedtek és menekülni próbáltak. Egy túlélő arról számolt be, hogy az összezsúfolódott emberek „piramisként” halmozódtak egymás hegyén-hátán, így pedig az orvosi személyzetnek is nagyon nehezen sikerült a sérültekhez jutnia. 

Shimon Lavi, a régió rendőrfőnöke a helyszínen azt nyilatkozta a riportereknek, hogy vállalja a felelősséget a történekért és készen áll a nyomozásra. Az izraeli lapokhoz viszont olyan értesülések is eljutottak már, amelyek szerint nem a rendőrök felelősek a tragédiára. 

Orbán Viktor és Kövér László is részvétét fejezte ki

A kormányfő közleményében azt írta: mély fájdalommal értesült az éves lag baómer ünnepségen történt tragikus eseményekről. 

Engedje meg, hogy kifejezzem őszinte részvétemet, valamint mélységes együttérzésünket és szolidaritásunkat az áldozatok családjai iránt. Mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek

– fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: „gondolataink és imáink az áldozatokkal, családjaikkal és Izrael népével vannak ebben a nehéz időszakban”.

Kövér László, az Országgyűlés házelnöke Jarív Levinnek, az izraeli törvényhozás (kneszet) elnökének fejezte ki részvétét. „Kérem, fogadja szívből jövő részvétemet e tragikus esemény alkalmából” – írta neki. 

A házelnök együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait és szeretteit, továbbá sok erőt és kitartást kívánt nekik a mostani nehéz időszakban. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a sérültek gyorsan felépülnek. 

Rovatok