Index Vakbarát Hírportál

Már a NATO-erők közelében robbantottak Afganisztánban

2021. május 1., szombat 14:39 | aznap frissítve

Pokolgépet robbantottak egy mecsetnél az afganisztáni bagrami légi támaszponton, a NATO-szövetségesek állomáshelyétől fél kilométerre.  A robbanószerkezet a reggeli órákban lépett működésbe, amikor az afgán kormányerők katonái az épületben imádkoztak – jelentette az MTI. 

Megjegyzendő, hogy a támaszpont őrzi a bagrami börtönt biztonságát is, amelyben jócskán akad tálib fegyenc. 

A tálibok korábban kilátásba helyezték, hogy május elseje után támadást intézhetnek az országban lévő külföldi erők ellen. Az amerikai kivonulásról szóló, még Donald Trump elnöksége alatt megkötött egyezmény értelmében ugyanis a csapatkivonást május elsejével kellett volna befejezni. Joe Biden amerikai elnök ezt a határidőt a New York-i terrortámadás 20. évfordulójára, idén szeptember 11-re tolta ki. Erre vonatkozó bejelentését követően a NATO is jelezte, hogy a nemzetközi erők követik az amerikaiakat, s nagy valószínűséggel még korábban távoznak. 

A szövetséges erők mindazonáltal figyelmeztettek, keményen megtorolják, ha támadás éri a kivonulást előkészítő csapataikat. 

Zabiullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője szombaton a Twitteren azt írta: az egyezmény megszegése elviekben lehetővé teszi az ellenintézkedéseket a tálibok részéről, ugyanakkor a harcosok azt fogják tenni, amit vezetőik a legjobbnak látnak.

A legtöbb elemző úgy látja, az amerikai támogatás nélkül összeomolhat az afganisztáni kormány, ha a tálibok úgy döntenek, figyelmen kívül hagyják a konfliktus békés rendezésének folyamatát, és erőszakkal próbálja magához ragadni az ország irányítását

Ahhoz képest, hogy a nemzetközi közösség a hatalommegosztást támogatja az ország nagyobbik részét ellenőrző tálibok és a kormány között, sőt, a táliboknak a tárgyalások nemzetközi elismerést is biztosíthatna, a kivonulásról szóló dohai egyezmény óta fokozódtak a kormányerők és a civilek elleni támadások. 

Rovatok