Index Vakbarát Hírportál

Müncheni Oktoberfest Dubajban? Nein!

2021. május 3., hétfő 13:51

München szűkszavú közleményben határolódott el a 2021-es dubaji Oktoberfest rendezvényről szóló hírektől. A bajor vállalkozások furcsállják a terveket.

„Az Oktoberfest müncheni eredetű, és kizárólag Münchenben kerül megrendezésre. A most ismertté vált terveket a dubaji rendezvény szervezői nem München városának megbízásából vagy beleegyezésével folytatják” – ezt üzente a polgármesteri hivatal gazdasági tanácsa.

A tavalyi bajor sörfesztivált a járvány miatt nem tartották meg. Az ideiről egyelőre nem született döntés.

Eközben a világkiállítást szervező Dubaj a sörbuli saját változatát tervezi a Marina kikötőben. A hírek szerint október 7-én kezdődne, és a német változat szokásos két hete helyett hat hónapig tartana.

Yes! Oktoberfest moves to Dubai! https://t.co/r50A29S38e

— Frederik Cyrus Roeder (@FredCyrusRoeder) April 29, 2021

München városa azonban máris erélyesen védi az eredeti és kizárólagos jogokkal bíró helyszínt.

A bajor város illetékesei kivált azokat a médiajelentéseket kifogásolták, amelyek azt sugallták, hogy a hivatalos fesztivál idén máshová „költözik”.

A jogi lehetőségeket mérlegelik

„Teljesen abszurd” – ezt mondta a dubaji tervekről Clemens Baumgärtner. A müncheni Oktoberfest fő szervezője szerint az elképzelés annak ellenére kivitelezhetetlen, hogy az idei sörfesztivál megrendezéséről – a járvány miatt – még nem született döntés.

„Minden jogi lehetőséget ki fogunk vizsgálni, hogy megvédjük a müncheni Oktoberfestet” – nyilatkozta a német hírügynökségnek.

A müncheni vállalkozók szerint az Oktoberfest nem helyettesíthető. A rendezésért felelős üzleti szövetségek és csoportok egyöntetűen azt állították, hogy semmit sem tudnak a dubaji fesztiválról.

„Nem ismerek senkit, aki odamenne” – mondta Peter Bausch, a müncheni színházi szövetség vezetője szintén a dpa hírügynökségnek.

A dubaji Oktoberfest Arnold Schwarzeneggerrel és Pamela Andersonnal népszerűsíti magát

Vajon milyen lehet Lederhosent (a bajor népviseletnek számító bőrnadrágot) viselni a sivatagban? – élcelődtek a német közösségi médiában, miután híre ment, hogy az Emírségekben szívesen szerveznének sörbulit.

A hivatalosan meg nem erősített dubaji rendezvényt a berlini karácsonyi vásár szervezésében is közreműködő Charles Blume népszerűsíti. Rajta kívül Dirk Ippen egykori müncheni, jelenleg Dubajban élő vendéglős a koppintott rendezvény szervezője.

A dubaji Oktoberfest sörsátrak, ételstandok, látványosságok és hullámvasutak tucatjaival igyekszik mímelni az eredeti ünnepet. Azt állítják, hogy Arnold Schwarzenegger és Pamela Anderson is legurít egy-egy korsót a vendégekkel együtt.

Az eseményt a tervek szerint október elejétől 2022 március végéig tartanák – a dubaji világkiállítással egyidejűleg.

(Borítókép:Résztvevők az őszi müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest egyik sátrában 2016. szeptember 18-án az esemény második napján. Fotó: MTI / EPA / Matthias Balk)

Rovatok