Index Vakbarát Hírportál

Aggasztja Amerikát a sarkkörön túli orosz terjeszkedés

2021. május 4., kedd 20:44

Hosszú cikkben számolt be a CNN a sarkköri térségben megfigyelhető, egyre aktívabb orosz katonai tevékenységről. A jégtakaró olvadása miatt jelentősen felértékelődik a régió geopolitikai jelentősége, a terület elsődleges fontosságát az úgynevezett Északi Hajózási Útvonal (Northern Shipping Route – NSR) adja. 

Ez az irány ugyanis közel harmadával rövidíti le az Európa és Ázsia közötti hajóutat.

Az éghajlatváltozás következtében egyre vékonyabb a jég az északi sarkkörön, így jó eséllyel hamarosan rendszeressé válik a Szuezi-csatorna helyett az útvonal használata. Amerikai elemzők ezzel kapcsolatban már évek óta arra figyelmeztetnek, hogy az útvonal felett Oroszország megszerezheti az ellenőrzést, a hidegháborús bázisok, repülőterek felújítása miatt.

A CNN cikkében közölt, drámai műholdképek szerint 5-8 éve fejleszti állásait Oroszország, a bázisok egy része pedig még mindig nincs teljesen kész. A megszólaltatott szakértők felhívták a figyelmet az orosz nukleáris hajtású jégtörő flottára, amely jelenleg nyolc hajóból áll, és ezzel a maga nemében a legnagyobb a világon. Az Oroszország északi partjai mellett fekvő tengereken szükség is van rájuk, egyelőre ugyanis nem biztosított az útvonal használata, igaz ugyanakkor, hogy idén februárban a világ legnagyobb nukleáris jégtörője mögött egy tartályhajó a leghidegebb időszakban is sikerrel haladt végig rajta.

Azt a CNN is elismeri, hogy a jellegzetes, fehér-kék-vörös színekre festett bázisok egyértelműen orosz területen épültek, valamint sem méretük, sem számuk nem lépi túl egy ésszerű határ- és partvédelem mértékét. Ennek ellenére folyamatosan visszatér azokra az amerikai aggodalmakra, amelyek szerint az ezekre telepített katonai erőkkel orosz ellenőrzés alá kerülhet a növekvő fontosságú tengeri útvonal.

Jogosak az új fegyverrel, a hatalmas pusztító erővel rendelkező óriási, 24 méter hosszú Poseidon 2M39 nukleáris meghajtású önjáró torpedóval kapcsolatos aggodalmak. A teljesen új kategóriájú fegyver leginkább egy önvezérlő mini-tengeralattjáró, amely a hírek szerint akár 10 000 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, valamint több megatonnás robbanófejekkel és lopakodóképességgel szerelték fel. Ezek alapján alkalmas a legtöbb tengerparti város teljes elpusztítására, így ideális válaszcsapás-mérő eszköz, amely az ellenség támadásáig biztonságban rejtőzik a tenger mélyén. A CNN értesülései szerint az eszközt hordozó első tengeralattjárónak, a Belgorodnak a bázisául Murmanszkot jelölték ki, és műholdfelvételek szerint már meg is épültek a torpedó tárolására szolgáló betonbunkerek. 

A most közölt elemzéssel kapcsolatban érdemes felidézni a CNN 2019-es riportját. Akkor a Kotyelnij-szigeten újjáépített hidegháborús katonai bázison rendezett a stábnak exkluzív éles légvédelmi lövészetet az orosz haderő. 

Rovatok