Index Vakbarát Hírportál

Hat év börtönnel sújtották Szvetlana Tyihanovszkaja belarusz ellenzéki vezető híveit

2021. május 4., kedd 22:33

Hosszú börtönbüntetésre ítélte egy belarusz bíróság Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető, volt elnökjelölt kampánycsapatának három tagját és egy bizalmasát zavargások keltése és kormányzati épületek elfoglalására tett előkészület vádjával – közölte kedden a büntetőügyben illetékes homeli ügyészség.

Három vádlottat fejenként hat év szabadságvesztéssel sújtottak. A negyedik vádlott hat és fél év börtönt kapott hatósági személy megsértése címén. A belarusz ügyészség közlése szerint a per alatt a vádlottak tagadták bűnösségüket – írja az MTI.

A döntés még nem jogerős, az érintettek panaszt emelhetnek ellene vagy fellebbezést nyújthatnak be .

Az ügy iratai szerint Tyihanovszkaja kampánycsapatának három tagja tavaly augusztus 5-én tanácskozást tartott, amelyen az ellenzéki vezető részvételével állítólag megvitatták, hogyan idézhetnek elő tömeges zavargásokat Homel városában,  és foglalhatnak el kormányzati épületeket, illetve azt tervezték, hogy a városi tisztségviselőket „leváltják” a saját embereikkel. A belarusz nyomozók verziója szerint Tyihanovszkaja elfogadta a tervet és hajlandó volt pénzt kiutalni elektromos sokkolók, gázpalackok, hangosbeszélők, mikrofonok, fegyverek és egyéb felszerelések beszerzésére. A vádlottakat nyolc év szabadságvesztés fenyegette.

Független újságírók kifogásolták, hogy nem lehettek jelen a tárgyaláson.

Közben Alekszandr Lukasenko belarusz elnök rendelettel megfosztotta a biztonsági erők több mint nyolcvan – ellene fordult – egykori tagját katonai és más rangjától az országban zajló tüntetéshullám alkalmával tanúsított „méltatlan magatartásuk” miatt.

Az államfői hivatal közleménye szerint a kiélezett társadalmi-politikai helyzet közepette egyes katonák és a rendvédelmi szervek bizonyos tagjai a további destabilizáció érdekében állítólag feltüzelték a tüntetési hajlandóságot. Emellett hatóságilag nem engedélyezett rendezvényeket szerveztek, illetve ilyeneken részt vettek, ezen felül szélsőségesnek mondott tartalmakat tettek közzé az interneten, radikális cselekményekre buzdítottak, illetve megosztották állami tisztségviselők, újságírók és a rendvédelmi szervek munkatársainak személyes adatait, vádakkal, fenyegetésekkel és sértésekkel halmozva el őket.

Belaruszban az augusztus 9-ei, jó eséllyel elcsalt elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék Tyihanovszkaját ismerte el győztesnek, állítva, hogy meghamisították az eredményeket. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Tyihanovszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldre szökött, sokan azonban börtönbe kerültek.

Rovatok