Index Vakbarát Hírportál

Éjfélig van ideje Netanjahunak a kormányalakításra

2021. május 4., kedd 10:23

Éjfélkor lejár Benjamin Netanjahu 28 napos kormányalakítási megbízatása – emlékeztet az izraeli média.

Az MTI beszámolója szerint tizenkét év után ellenzékbe kerülhet a Netanjahu vezette jobboldali Likud párt, ha a Netanjahut ellenző és erősen megosztott tábornak a következő hetekben sikerül a Likud nélkül koalíciós kormányt felállítania.

Netanjahu a március 23-i, két éven belül negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, majd négy héttel ezelőtti felkérése óta hivatalosan is megpróbálta tető alá hozni újabb koalícióját, mindeddig sikertelenül.

Reuven Rivlin államelnök az eddigi sikertelen kormányalakítási próbálkozások után elvileg újabb két hetet adhat Netanjahunak, felkérhet egy másik miniszterelnök-jelöltet, vagy átadhatja a kormányalakítás a kneszetnek, ahol a már felkértek kivételével bármely képviselő megpróbálkozhat koalíció létrehozásával, ha legalább hatvanegy képviselő támogatását megszerzi.

Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány felállítására, akkor ismét, ötödször is választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan ősz elejére.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint Reuven Rivlin államelnök csak szerdán dönt az esetleges újabb kormányalakítási megbízatásról, és valószínűleg Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét bízza meg.

Rovatok