Index Vakbarát Hírportál

Jó fotót akartak, nem jött össze

2021. május 9., vasárnap 21:19

Ilyen az, amikor annyira szeretnénk jó képet lőni, hogy észre sem vesszük a modellt. Görbe tükör a mindent dokumentálni igyekvő világ elé.

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy szerettünk volna elkapni egy jó pillanatot. Aztán addig-addig vártuk a tökéletes másodpercet, míg végül elúszott a lényeg, akár egyetlen rövid pislogás alatt. 2020-ban egy ilyen jelenséget sikerült lencsevégre kapnia Eric Smithnek, a fotósnak.

A férfi a Digital Photo Prónak adott interjújában mesélt arról, hogyan is esett meg, hogy amíg egy csapat fényképezőt szorongató ember elmulasztotta a bálnafotózást, ő nemcsak az állatot, de az ő bénázásukat is lefotózta.

Éppen egy héttel azelőtt, hogy minden bezárt volna 2020-ban, visszatértem az alsó-kaliforniai San Ignacio-lagúnához, hogy vándorló szürke bálnákat fotózzak. 2017-ben már voltam ott, és teljesen megváltozott az életem. (...) Minden reggel indultak panga nevű motorcsónakok, ezekről közelebbről is meg lehetett nézni a bálnákat. Ennél a fotónál az történt, hogy egy panga kifutott a vízre, hogy az emberek megnézhessenek egy anyabálnát és a borját. A borjú egy rövid időre felbukkant a vízben, mire mindenki neki szentelte a figyelmét. Eközben az anya hangtalanul kiemelkedett a vízből, körülnézett, majd hangtalanul visszasüllyedt a vízbe. Egy másik panga is volt a közegben, a rajta lévő emberek pedig rendesen kiröhögték a csapatot

– mondta Eric Smith, akinek volt lélekjelenléte megörökíteni a tökéletes pillanatot.

A helyzet ironikusan hasonlít arra a fotóra, amely egy koncerten készült. A képen szereplő fiatalok telefonnal a kezükben dokumentálják a látottakat és hallottakat, miközben egy idős hölgy a korlátra dőlve élte meg a pillanatot. A tanulság tehát a fenti sztori esetében is az lehet, hogy inkább a pillanatnak éljünk, ne a fotóknak és videóknak, amiket később kitehetünk az Instagramra.

Rovatok