Index Vakbarát Hírportál

Steven Seagal Oroszország képviseletében fegyverezte fel a venezuelai elnököt

2021. május 10., hétfő 15:43

Nicolás Maduro venezuelai elnök egy szamurájkardot kapott ajándékba Steven Seagaltól, aki Oroszország képviselőjeként látogatott a dél-amerikai országba.

A fehér arcmaszkot és hagyományos venezuelai fekete, hosszú ujjú inget, a liqui liquit viselő Maduro mesterien bánt a japán fegyverrel, amit az amerikai színész elismerő bólintásával nyugtázott.

VIDEO: Hollywood action star Steven Seagal, known for dropping in on tough guy leaders like Russia's Vladimir Putin, paid a visit to Venezuela's leftist president Nicolas Maduro to give him the gift of a samurai sword pic.twitter.com/Ax8LIEwwOQ

— AFP News Agency (@AFP) May 5, 2021

A kardot az állami tévé tudósításában a „vezetés jelképének” nevezte.

Maduro szerint barátságos és szeretetteljes találkozásban volt része a színésszel, akit a fivérének nevezett.

„Olyan közös barátokról beszélgettünk, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, akit érdekel az erdők védelme” – mondta.

Nico Ma Duro de tumbar

A tudósításból ítélve a 69 éves színész egy kissé elhízott. Nehéz egy harcművész szerepében elképzelni. Ennek ellenére a venezuelai elnök bejelentette: együtt forgatnak majd egy filmet.

A címe Nico Ma Duro de tumbar – mondta Maduro. A nevemből faragott szójáték annyit tesz, hogy Nico Mát nehéz kiütni – viccelődött.

„Ez az új Steven Seagal-film. Harcolni fogunk a démonokkal és a rosszfiúkkal. A filmben én leszek Nico” – kérkedett az elnök.

Történetesen a Nico volt egyébként Seagal első filmje, legalábbis ezzel a címmel mutatták be Európában. Főhőse egy olasz származású bevándorló, aki Chicagóban nőtt fel, Japánban sajátította el a harcművészetet, dolgozott a CIA-nak, megjárta Vietnamot, szerető férj és apa – és eközben mesteri nyomozó.

Putyin rajongója

Steven Seagal régóta és nyilvánosan csodálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki szintén rajong a harcművészetekért.

„A világ egyik legnagyobb vezetője” – ezt nyilatkozta róla a Rossziszkaja Gazetának 2014-ben. A The Moscow Timesnak adott interjújában viszont támogatta, amikor az oroszok elcsatolták a Krím-félszigetet. Ugyanebben az évben Putyin „zord motorosaival”, az Éjszakai Farkasokkal ünnepelte az Ukrajnához tartozó félsziget lerohanását.

A kijevi vezetés – nem meglepő módon – ezek után kitiltotta Ukrajnából.

Három útlevéllel utazik

Putyin azonban kimondottan hálás volt Seagalnak a támogatásért, és köszönete jeléül orosz állampolgárságot adományozott a színésznek. Ráadásul a Kreml 2018-ban különleges megbízottnak nevezte ki. Az orosz külügytől kapott feladata az orosz–amerikai kapcsolatok javítása volt.

Seagal ebben nem tudott átütő sikert felmutatni, de valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy Észak- helyett végül Dél-Amerikába küldték Maduro jelképes támogatására.

Őt eközben diktátornak bélyegzi az Egyesült Államok és számos más nyugati ország. Madurót az emberi jogok megsértésével, és a 2018-as újraválasztásának manipulálásával vádolják. Ő azonban részben Oroszország folyamatos támogatásának köszönhetően hatalmon maradt, Moszkva pedig felszólította Washingtont, hogy ne avatkozzon be Caracas belügyeibe.

Az amerikaiként született, magát buddhistának valló Seagalnak egyébként az amerikai és orosz mellett szerb útlevele is van. Ezt többszöri belgrádi látogatása után, 2016-ban azért kapta, mert aikidóra tanította a szerbiai különleges alakulatok tagjait.

(Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök egy szamurájkardot kapott ajándékba Steven Seagaltól 2021. május 4-én Caracasban. Fotó: Handout / AFP)

Rovatok