Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadások és bombázások – éjjel is folyt a küzdelem Izraelben

2021. május 11., kedd 06:39 | aznap frissítve

Kitört a harc a palesztinok és az izraeliek közt, miután hétfő délután több izraeli városra is rakétákat lőtt ki a Hamász.

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mi történt az éjjel.

Netanjahu rendkívüli ülést hívott össze, lezárták a Gázai övezetet

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hadsereg vezetőivel rendkívüli biztonsági ülést hívott össze. Eközben az izraeli hadsereg teljes mértékben lezárta a Gázai övezetet, és kijelentették, hogy még a humanitárius segélyeket sem fogják beengedni.

Éjfél előtt újabb rakéták csapódtak be Dél-Izraelben, ezek egyike egy családi házat is eltalált, azonban a jelentések szerint senki sem sérült meg ennek következtében.

Újabb ultimátumot adott a Hamász

A Hamász eközben újabb ultimátumot adott Izraelnek. Azt követelték, hogy hajnali 2-ig minden izraeli rendfenntartó erőt vonjanak ki a Templom-hegyről, máskülönben egy újabb nagyszabású akciót indítanak. 

Helyi idő szerint hajnal 1 órakor ismét több városban is felhangzottak a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák, köztük olyan helyeken is, amelyeket eddig nem érintettek a támadások. 

A Hamász szóvivője helyi idő szerint hajnal 2 óra után azt nyilatkozta, hogy a szervezet nem fog nagyszabású támadást indítani, mivel az izraeliek kivonták a rendfenntartókat a Templom-hegyről.

Az izraeli hatóságok nem erősítették meg, hogy valóban kiürítették volna a hegyet, vagy hogy a Hamász követelését teljesítették volna. 

700 tüntető és 32 rendőr sérült meg

A palesztin Vöröskereszt adatai szerint több mint 700 tüntető megsérült az összecsapásokban. Többségük, körülbelül 600 ember a jeruzsálemi tüntetésekben szenvedett el sérüléseket. Megközelítőleg 500 embert kellett kórházban ápolni. 

Az izraeli rendőrség beszámolója szerint az összecsapásokban eddig összesen 32 rendőr sérült meg.

A Hamász további támadásokat ígér

Iszmáíl Hanije, a szervezet egyik vezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy a rakétatámadások egészen addig folytatódni fognak, amíg Izrael véget nem vet „minden terrorizmusnak és agressziónak Jeruzsálemben és az Al-Aksza-mecsetnél”.

Lod városában megöltek egy demonstrálót 

Lod városában egy embert megölt, másik kettőt pedig megsebesített egy helyi lakos. Az áldozat és a sérültek a kövekkel és Molotov-koktélokkal dobáltak meg egy zsidók által lakott házat, emiatt lőtte le őket az épület egyik lakója. 

„Az arabok megpróbálták megostromolni a negyedünket. A rendőrség csak hosszú idő után érkeztek ki a helyszínre, ezért a lakosok eleinte a levegőbe lőve próbálták elijeszteni őket. De egész addig nem sikerült eltántorítaniuk őket, amíg az egyikük rájuk nem lőtt” – állítja egy szemtanú.

Az izraeli hadsereg is támadásban maradt

Hétfő éjjel számos alkalommal megszólaltak a rakétatámadást jelző szirénák izraeli városokban; sérültekről és károkról egyelőre nem érkeztek pontos jelentések. 

Askelón városára több mint 20 rakétát lőttek ki. Ezek közül legalább kettő célba ért, a robbanások következtében hárman megsérültek. 

Az izraeli hadsereg válaszként újabb válaszcsapásokat mért a Gázai övezetre. A palesztin médiumok jelentése szerint elsősorban Rafah, Kán Yunis, illetve Gáza városait célozták meg. 

Több mint 200 rakétát indítottak, 130 bombatámadás történt az éjjel 

Az izraeli hadsereg szerint az éjjel összesen több mint 200 rakétát indítottak a palesztinok a Gázai övezetből, amelyek döntő többségét az Iron Dome rakétavédelmi rendszer még a levegőben megsemmisítette.

Erre válaszolva az izraeli hadsereg 130 célpontot bombázott le. A megsemmisített célpontok közt volt a Hamász egy parancsnokának otthona, a szervezet hírszerzőközpontja, illetve két alagút, amelyek az övezet határát közelítették meg.

Ezeken felül rakéták gyártására és tárolására szolgáló létesítményeket is lebombáztak. A támadásokban legalább 15 Hamász-tagot megöltek, akik részt vettek a rakéta támadások szervezésében – közölték. 

Reggel több izraeli községben is megszólaltak a rakétatámadást jelző szirénák, károkról vagy sérülésekről egyelőre nem tudni.

24 palesztin halott, 103 sérült

A palesztin egészségügyi minisztérium legújabb adatai szerint 24 ember – köztük 9 kiskorú – halt meg az izraeli támadásokban. További 103 fő megsebesült az akciók következtében. 

A légierő után a szárazföldi erőket is bevethetik 

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy bár eddig csak a légierőt vetették be a Gázai övezetben, korántsem kizárt, hogy a szárazföldi erőket is bevetik majd. 

Bejelentésében azt is elmondta, hogy „mindenkit értesítettek, akit kellett”, amivel arra utalhatott, hogy a tartalékosok behívását is megkezdték a hadseregbe. 

Hozzátette: nem tudják megbecsülni, hogy egy ilyen akció mennyi ideig tartana, de valószínűsíthetően több napról lenne szó. Szerdáig a hadsereg biztosan folytatja tevékenységét a térségben, a további akciók szükségességéről azt követően döntenek – mondta. 

Letartóztatták a gyanúsítottat a Lod városában történt gyilkosság miatt

Egy 34 éves férfit letartóztattak a hatóságok, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lőtte le azt a 25 éves demonstráló férfit, aki hétfő éjjel életét vesztette Lod városában.

Az izraeli légierő lebombázott egy Hamász-sejtet, amely egy újabb tankelhárító rakétát lőtt volna ki 

Azt nem közölték, hogy a Hamász hány tagját likvidálták az akcióban. 

Hétfőn egy polgári személy azt követően sérült meg, hogy a járműjét – amelynek a közelében tartózkodott – egy tankelhárító rakétával megsemmisítették. 

Továbbra is szólnak a szirénák

A Gázai övezet határa mentén található településeknél továbbra is rendszeresen megszólalnak a rakétatáamdásokra figyelmeztető szirénák.

Tomer Glam, a támadások legfőbb célpontjául szolgáló Askelón polgármestere eközben arra figyelmeztetett, hogy a lakosok 25 százalékának nincs hova menekülnie a rakéták elől, ezért a védelmük a rakétavédelmi rendszeren és a szerencsén múlik. 

Számos épületet megrongáltak és felgyújtottak Lod városában

A demonstrációk alatt a városházát, egy iskolát, valamint egy zsinagógát is megrongáltak a tüntetők. 

Lebombáztak egy tömbházat Gázában

Gáza egyik negyedében egy nagy kiterjedésű lakóházat bombázott le nemrég az izraeli légierő.

 A támadásban többen megsérültek, a mentősök már a helyszínen vannak.

A Hamász szerint a támadásban két ember életét vesztette, nyolcan – köztük egy kiskorú személy is – megsérültek. 

5000 tartalékost behívtak

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter jóváhagyta 5000 tartalékos katonai szolgálatra való behívását.

A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy az eddigi fejlemények fényében a közeljövőben újabb csapatok bevetésére lehet szükség. 

Két parancsnokot likvidáltak

Az Iszlám Dzsihád palesztin szervezete szerint két parancsnokuk halt meg a Gázában lévő tömbház bombázása során.

Több tucat rakétát lőttek ki egyszerre izraeli városokra

Legalább negyven rakétát lőttek ki Askelón és Asdód városaira kedden kora délután, amelyek közül néhány célba ért.

A rendőrök szerint Askelónban összesen 6, Asdódban pedig 2 rakéta csapódott be. Az utóbbi városban az egyik egy épületet is eltalált. 

Askelónban két épületbe csapódtak be rakéták, ezek közül az egyik egy kiürített iskola volt. Erről a helyi rendőrség is közreadott már egy fotót.

Israel police.png

A rendőrök szerint Askelónban összesen 6, Asdódban pedig 2 rakéta csapódott be. Az utóbbi városban az egyik egy épületet is eltalált. 

Legalább hárman megsérültek a támadások következtében, köztük egy 12 éves fiú is, akit egy repesz sebzett meg.  Öten sokkos állapotba kerültek a támadást miatt.

Hamász: 137 rakétát lőttünk ki 5 perc alatt

A Hamász azt állítja, hogy a kora délután történt rakétatámadásuk során összesen 137 rakétát lőttek ki 5 perc lefolyása alatt Asdód és Askelón városaira.

Hozzátették: „sok meglepetés” van még a tarsolyukban, arra az esetre, ha a harcok folytatódnak. 

Mindeközben időröl-időre újabb és újabb rakétákat lőnek ki a két városra. Egy autó is kigyulladt már ennek következtében. 

Valamint egy több emeletes épület is súlyos sérüléseket szenvedett az egyik rakéta becsapódása után. Itt hatan meg is sérültek. 

1 ember meghalt, többen súlyosan megsérült Askelónban

A hatóságok szerint az egyik rakéta egy lakóházat talált el, aminek következtében egy embert meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek. Közülük egy embert kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.

Rovatok