Index Vakbarát Hírportál

Román diplomatát utasított ki Oroszország

2021. május 11., kedd 19:06

Oroszország kiutasította a román katonai attasé helyettesét válaszul arra, hogy Bukarest korábban így járt el egy orosz diplomatával szemben − jelentette be az orosz külügyminisztérium.

Kedden a román nagykövetet, Cristian Istratét kérette be az orosz külügyminisztérium, és egy jegyzéket nyújtottak át neki, amelyben „nemkívánatos személynek” nyilvánították G. Iliescu századost, a román nagykövetség katonai attaséjának helyettesét.

A századosnak három napon belül el kell hagynia Oroszország területét. Az intézkedés válasz arra, hogy április 26-án a román fél „teljességgel alaptalanul” kiutasította a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettesét − áll a közleményben.

Románia április végén utasította ki a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettesét, mert szerintük tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt, de kiutasításának konkrét okát nem közölték.

Csehország április 17-én jelentette be, hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai álca alatt dolgozó hírszerzőknek minősített.

Rovatok