Index Vakbarát Hírportál

Ezúttal százmillió eurós büntetéssel úszta meg a Google

2021. május 16., vasárnap 16:13

Az olasz versenyhatóság 102,8 millió euró (36,7 milliárd forint) bírságot szabott ki a Google-ra, mivel az amerikai technológiai óriás kizárt egy olasz alkalmazást Android-rendszeréből.

A Google több mint két éve nem engedélyezi az Enel JuicePass telepítését az Android Auto rendszerben, amely az alkalmazások biztonságos használatát teszi lehetővé az autókban. Ezzel tisztességtelenül korlátozta annak használatát a saját fejlesztésű Google Térképek javára – idézte a szabályozó hatóság indoklását a Reuters.

A vitatott magatartás befolyásolhatja az e-mobilitás fejlődését egy kritikus szakaszban – érvelt a testület.

Az erőfölénnyel való visszaélés miatt kiszabott bírsággal egyidejűleg az olasz hatóság arra szólította fel a Google-t: tegye elérhetővé a JuicePasst az Android Auto rendszerben.

Az alkalmazás olyan szolgáltatásokat kínál a felhasználóknak, az elektromos autók tulajdonosainak, amelyek segítségével a térképen megtalálhatják és lefoglalhatják a töltőállomásokat.

„Tisztelettel nem értünk egyet” – így reagált az amerikai cég a trösztellenes szabályozó hatóság döntésére. Olaszországi szóvivőjük bejelentette, hogy megvizsgálják a dokumentumokat, és annak fényében eldöntik a következő lépéseiket.

Arra hivatkozott: a Google prioritása az Android Auto esetében a vezetés közbeni biztonság. Ennek szigorú irányelvei határozzák meg, hogy mely alkalmazásokat támogatják.

Google hit with $123M antitrust fine in Italy over Android Auto https://t.co/NUpuWcu6G8 by @riptari

— TechCrunch (@TechCrunch) May 13, 2021

Ezzel szemben a hatóság szerint az amerikai óriásvállalat olyan erőfölénnyel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy az Androidon és a Google Play alkalmazásbolton keresztül korlátozza az alkalmazásfejlesztők hozzáférését a végfelhasználókhoz.

Az alkalmazást kifejlesztő olasz áramszolgálató, az Enel természetesen elfogadta a döntést. Ez fontos tényező az elektromos mobilitás olaszországi növekedése szempontjából – értékelték közleményükben.

Nem az első és nem is a legnagyobb bírság

A Google-t az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban egyaránt számos eljárás során bírságolták meg vagy sújtották súlyos büntetéssel versenyellenes piaci gyakorlata miatt.

Az Európai Bizottság 2017 óta több milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra, mert erőfölényével visszaélve saját szolgáltatásait részesítette előnyben.

A cég 2019-ben bejelentette, hogy minden androidos rendszer európai felhasználója eldöntheti, melyik böngészőt akarja használni a telefonján. Az ügy előzményeként egy évvel korábban a Google-ra 4,3 milliárd eurós gigabírságot szabott ki az Európai Bizottság.

Egy másik, 2,3 milliárd eurós uniós bírságot azért kapott a cég, mert platformjain versenyellenesen részesítette előnyben saját szolgáltatásait.

Szintén 2019-ben rekordösszegű, 170 millió dolláros büntetést fizetett a Google, amiért a tulajdonában lévő YouTube a gyerekek személyiségi jogait sértette meg. Az IT-óriást az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) büntette meg azért, mert kiderült, hogy a videómegosztó külön adatokat gyűjtött a videókat nézegető gyerekekről, hogy kifejezetten nekik célzott reklámokkal bombázza őket.

(Borítókép: A Googleplex-központ egyik épülete Mountain View-ban, Kaliforniában. Fotó:  Michael Short / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok