Index Vakbarát Hírportál

Jogtiprónak írta le az ukrán elnök rendszerét egy ellenzéki képviselő

2021. május 17., hétfő 20:36

Azzal a felhívással fordult a nemzetközi közösséghez Renat Kuzmin, az ukrajnai Ellenzéki Platform – Életért (OPZS) párt képviselője, hogy ítélje el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „elnyomó” politikai rendszerét, ugyanis „az már régóta sutba dobta a jogi normákat, a másként gondolkodók tömeges üldözőjévé vált".

Kuzmin azután zúdította vádjait a kijevi kormányra egy Telegram-posztban, hogy hazaárulás vádjával bíróság elé állították az OPZS egyik vezetőjét, a Vlagyimir Putyin orosz „komájaként” is nevezett Viktor Medvedcsukot. Az oroszbarát ukrán politikus és felesége ellen terrorizmus finanszírozásának vádja miatt korábban már büntetőintézkedéseket hozott, nemzetbiztonsági fenyegetés címén a hozzá köthető televíziócsatornákat betiltotta, az OPZS székházában pedig március végén az ukrán hatóságok házkutatást tartottak.

Ez utóbbit azzal indokolták, hogy az ellenzéki párt tagjai, illetve Medvedcsuk civil szervezete részt vett a Krím 2014-es elcsatolásának előkészítő műveletekben. 

A kijevi bűnöző politika egyik következménye a Donyec-medencében zajló konfliktus elmérgesedése, amely akár hatalmas háborúvá is fajulhat Európában, s bizonyos erők Ukrajnában tudatosan abba az irányba terelik a dolgokat

– idézi Kuzmin Telegram-bejegyzését az MTI. 

Kuzmin szerint a hivatalos kijevi politika a Donyec-medencei konfliktusra kizárólag Oroszország agressziójának az eredményeként tekint, az OPZS viszont úgy tartja, hogy ez a viszály nagyrészt az ukrán hatalom belpolitikájának következménye. „A hivatalos propaganda háborús hisztériát gerjeszt, arra uszít, hogy háborús idők törvényei szerint, vagyis vizsgálat és bírósági tárgyalás nélkül számoljanak le az ellenzékkel" – hangsúlyozta a képviselő.

A bejegyzés címzettjeit, az Európai Uniót, az Európa Tanács tagországait, nemzetközi szervezetek vezetőit és a G7-országok nagyköveteit arra figyelmezteti, hogy a mai ukrán vezetés lényegében „játszadozik” a Nyugattal, vagyis miközben az unió zászlaját lengeti, azt követeli az EU-tól és a NATO-tól, hogy tartsák fenn az Oroszország elleni – az európai országok gazdasága számára hátrányos – szankciókat, s számos nemzetközi kérdésben mondjanak le az együttműködésről Moszkvával.

Kuzmin szerint maga Kijev vált a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolatok rendezésének a gátjává.

A Moszkva-barát politikus felrótta, hogy a Zelenszkij-kormányzat több képviselője, akárcsak a hozzá közel álló oligarchák továbbra is üzletelnek Oroszországgal, hasznot húznak abból, hogy az orosz gáz ukrán területen halad át. Vagyis Kuzmin szerint az Oroszországgal folytatott háború Kijev számára nem más, mint szemfényvesztés, amely elleplezi a versenytársak kiiktatását, s amely a Nyugatot rá akarja kényszeríteni, hogy szemet hunyjon a korrupt rendszer, a reformok elakadása és egész iparágaknak a Zelenszkijhez közel álló üzletemberek általi monopolizálása felett.

A képviselő 2014-ig, Viktor Janukovics ukrán elnök bukásának, a Krím elcsatolásának és a kelet-ukrajnai háború kitörésének évéig főügyész-helyettesként tevékenykedett, majd öt évre eltűnt a nyilvánosság elől, míg 2019-ben képviselőként újra bekerült a nagybetűs politikába az OPZS színeiben. 

Maga Medvedcsuk házi őrizetben várja a bírósági eljárást. Megfigyelők szerint az oligarchát aduként is használhatják, Olekszij Danilov, a befolyásos ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára felvetette, hogy amennyiben elítélik Medvedcsukot, ki lehetne őt cserélni Oroszországban raboskodó ukrán foglyokra. 

Rovatok