Index Vakbarát Hírportál

Utazni nyűg, mondjuk is, miért

2021. május 18., kedd 05:53

A beutazási szabályok Európában az uniós védettségi igazolvány június végére beharangozott megjelenése előtt országonként eltérnek.

Általános feltétel az utazás előtt végzett teszt. Néhány országban: Romániában, Szerbiában, Montenegróban, Bahreinben, Szlovéniában, Horvátországban, Csehországban és Törökországban bilaterális megállapodás alapján elismerik a magyar védettségi igazolványt. Íme néhány kiragadott példa.

   

Egyesült Királyság: a vakcinaigazolás nem elég a beutazáshoz

A járvány miatt a magyar külügyminisztérium 2020 szeptembere óta nem javasolja a beutazást, de halaszthatatlan ügyben mégis látogatható a szigetország szigorú, térségenként eltérő követelmények betartása mellett.

Anglia és Skócia egyaránt három teszttől teszi függővé a beutazást: egyet az indulást megelőző 3 napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon.

Az Angliára vonatkozó pontos tesztkövetelmények itt, a Skóciára vonatkozó pontos tesztkövetelmények pedig itt olvashatók.

Az első Covid-teszt negatív eredményét legkésőbb a brit határőrségnek be kell mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti a beszállításkor. Érkezés előtt 48 órával az utasnak regisztrálnia kell magát. Az online regisztráció visszaigazolását – akár mobiltelefonról –a belépésnél be kell tudni mutatni, de már a légitársaság is kérheti. A valótlan adatok közlését 10 ezer fontig terjedő pénzbüntetéssel, sőt börtönbüntetéssel is szankcionálhatják.

Olaszország: oltási kötelezettség nincs, karanténkötelezettség viszont van

A Magyarországról Olaszországba beutazóknak legfeljebb 48 órával az utazás előtt PCR/antigén gyorstesztet kell végeznie. A negatív eredményt be kell mutatni. Ennek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén.

Beutazás előtt adatlapot kell kitöltetni, és azt beutazáskor szükséges bemutatni.

A belépéshez általános jellegű regisztrációra nincsen szükség, ugyanakkor az Olaszországba beutazók számára egy másik adatlap kinyomtatása és kitöltése is kötelező, a reptereken ennek alapján léptetik be az országba érkezőket.

Spanyolország: csak negatív teszttel

A Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak – köztük a Magyarországról érkezőknek is – rendelkeznie kell az országba belépés időpontja előtt legfeljebb 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papíralapú eredeti dokumentummal. Csak a spanyol, angol, francia vagy német nyelven kiállítottak igazolást fogadják el, azaz a magyart hiteles fordító által kell spanyolra átültetni.

A spanyol hatóságok által elfogadott tesztek, amelyekkel eleget lehet tenni a fenti kötelezettségnek: a PCR (RT-PCR)-teszt, a TMA (Transcription-Mediated Amplification)-teszt, illetve az ezekkel egyenértékű, molekuláris technológián alapuló teszt.

Az országba légi vagy vízi úton történő beutazáskor minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet az országba történő belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

Németország: Magyarország felől valamelyest enyhültek a beutazási szabályok

A német hatóságok Magyarországot 2021. május 9-én átminősítették rizikóterületté. Ezáltal némileg enyhültek a beutazási szabályok. Ezzel összhangban a Magyarországról Németország területére beutazó személynek a beutazáskor egy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznie.

A német közegészségügyi intézet (RKI) négy kategóriába sorolja be a világ országait:

Rizikóterületről és magas fertőzöttségű területről alapvetően be lehet utazni, de turisztikai utazások nem lehetségesek, azaz szálláshelyeken nem engedélyezett a turisztikai célú elszállásolás.

A tesztet kiváltja az oltási igazolás, amely lehet papíralapú vagy digitálisan kiállított német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak, és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen, és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével.

A kínai Sinopharmmal vagy az orosz Szputnyik V-vel beoltott magyar állampolgár csak negatív teszttel utazhat Németországba.

Ausztria: megszűnik a karanténkötelezettség

Ausztriában május 18-tól számos ország – köztük Magyarország állampolgárai esetében megszűnik a karanténkötelezettség az Ausztriába történő belépés után. Ezt felváltja az ún. 3G szabály: az oltás, a negatív teszt vagy a gyógyulás kötelező igazolása. Ezek közül bármelyik megléte lehetővé teszi a beutazást a szomszéd országba.

„Számos államban csökkennek a fertőzési adatok, így az országon belüli nyitási lépésekkel párhuzamosan könnyítéseket tudunk bevezetni az Ausztriába való belépéshez" – idézi az osztrák közszolgálati televízió Wolfgang Mücksteint.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: minden olyan oltást, amit az Európai Gyógyszerügynöksége jóváhagyott, vagy megkapta a WHO engedélyét, oltási igazolásként ismernek el.

Az orosz Szputnyik V vakcinával tehát csak negatív teszt után lehet beutazni Ausztriába, a WHO vészhelyzeti engedélyét kapott kínai Sinopharm vakcinájával azonban teszt nélkül is.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak az utasoknak, akik alacsony fertőzöttségű országokból érkeznek. Ausztria ide sorolja Belgiumot, Bulgáriát, Dániát, Németországot, Észtországot, Finnországot, Franciaországot, Liechtensteint, Görögországot, Írországot, Izlandot, Izraelt, Olaszországot, Lettországot, Luxemburgot, Máltát, Monacót, Új-Zélandot, Norvégiát, Lengyelországot, Portugáliát, Romániát, San Marinót, Szingapúrt, Szlovákiát, Szlovéniát, Spanyolországot, Svájcot, Dél-Koreát, a Cseh Köztársaságot, Magyarországot, a Vatikánt, Andorrát és Ausztráliát.

Ezekből az országokból bármilyen – akár turisztikai célú – beutazás is engedélyezett.

Minden egyes belépés feltétele továbbra is elektronikus regisztráció, amit az Egészségügyi Minisztérium honlapján lehet majd megtenni. Az ingázóknak 28 naponként meg kell újítaniuk regisztrációjukat.

Franciaország: karanténkötelezettség nincs

Franciaország csak a 72 órás negatív teszthez köti a beutazást. A védettségi igazolást nem fogadják el.

Ugyanakkor belépés után nincs karanténkötelezettség.

Görögország: védettségi igazolvánnyal látogatható

Görögországban negatív teszttel vagy oltási igazolvánnyal utazhatnak a magyar állampolgárok abban az esetben, ha a második oltás beadása után eltelt 14 nap. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell: a beoltott személy teljes nevét, az alkalmazott vakcina típusát, a beadott adagok számát és dátumát.

Görögország a következő oltóanyagokat fogadja el: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleja (Szputnyik V), Cansino Biologics, Sinopharm.

Ciprus: Magyarország a vörös kategóriában

Ciprus Magyarországot a vörös kategóriába sorolja, ezért egyelőre negatív teszthez köti a beutazást.

Az aktuális beutazási feltételek országonként a Külügyminisztérium konzuli tájékoztatásában naprakészen olvashatók.

(Borítókép: Utasok a párizsi reptéren 2021. április 27-én. Fotó:  Nathan Laine / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok