Index Vakbarát Hírportál

Elégedett a Kreml Anthony Blinken és Szergej Lavrov reykjavíki találkozójával

2021. május 20., csütörtök 22:30

A Kreml pozitívan értékeli Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter reykjavíki találkozóját – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Feltétlenül pozitív jelzés a párbeszéd ténye, amely, ahogy Lavrov mondta, konstruktív volt. (...) De nyilvánvaló, hogy ez a folyamat nem lesz könnyű. Valóban, sok probléma halmozódott fel

 – idézi a politikust az MTI.

Peszkov közölte, hogy az orosz diplomácia vezetője haladéktalanul beszámolt Vlagyimir Putyin elnöknek az izlandi fővárosban történt kapcsolatfelvételről. Lavrov korábban konstruktívnak nevezte az amerikai hivatali partnerével megtartott találkozóját.

Rengeteg a törmelék, és nem könnyű eltakarítani. De éreztem Antony Blinkenben és csapatában az elszántságot, hogy megcsinálják. Nem rajtunk fog múlni a dolog

 – mondta az orosz miniszter a Rosszija 24 televíziónak.

Lavrov és Blinken az Északi-sarkvidéki Tanács reykjavíki külügyminiszteri ülésének alkalmával találkozott. A megbeszélés majdnem két órán át tartott. Ez volt a két tárcavezető első személyes megbeszélése azóta, hogy Blinkent amerikai külügyminiszterré nevezték ki. Előzőleg kétszer is tárgyaltak telefonon egymással.

A megbeszélést követően amerikai részről utalás hangzott el egy, a következő hetekben tartandó csúcstalálkozó lehetőségére, amit orosz részről eddig hivatalosan nem erősítettek meg.

Rovatok