Index Vakbarát Hírportál

Engedményt tehetnek az amerikaiak az Északi Áramlat-2 ügyében

2021. május 20., csütörtök 10:58

Az amerikai kormány lemond a szankciókról az Oroszországot Németországgal összekötő, Északi Áramlat 2-es, Balti-tenger alatt futó nyomvonalon lefektetett gázvezetéket üzemeltető cég és annak német ügyvezető igazgatója ellen.

Ezzel az Egyesült Államok és Németország között egy évek óta húzódó vita zárulhat le. Az amerikaiaknak az  oroszokkal viszont továbbra is fennáll a viszályuk, azonban az Egyesült Államok kormánya feladná legalább a németekkel szembeni szankcióit.

Az amerikai Egyesült Államok kongresszusához szerdán eljuttatott jelentésében Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt írta:

A németek elleni büntetőintézkedésekről való lemondás az USA nemzeti érdeke. Szankciókat kell azonban bevezetni több orosz társasággal szemben.

A jelentés szerint a svájci bejegyzésű North Stream 2 AG (vagyis az Északi Áramlat 2-őt üzemeltető cég hivatalos neve) és annak német ügyvezetője, Matthias Warnig olyan tevékenységekben vettek részt, amelyek megsértik az Egyesült Államok szankciótörvényeit. A velük szembeni intézkedések viszont megsértenék az Egyesült Államok Németországhoz, az Európai Unióhoz és más európai szövetségeseihez fűződő partneri kapcsolatait – számol be az ndr.de.

Jeanne Shaheen demokrata szenátor azt mondta, csalódott a történtek miatt.

Minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használni a gázvezeték befejezésének megakadályozására

– fogalmazott a politikus. Joe Biden szintén a projekt ellenzői közé tartozik. Az amerikai elnök szerint ugyanis ez rossz üzlet Európának.

Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Washington szerint Európa még inkább függővé válna az orosz energiahordozók szállításától. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jutna.

Heiko Maas német külügyminiszter üdvözölte a lépést:

Ezt egy konstruktív lépésnek tekintjük, amelyről szívesen folytatjuk a tárgyalásokat washingtoni partnereinkkel

Az orosz tisztviselők szerdán jelezték, hogy a szankciókról való lemondás javítja Washington és Moszkva kapcsolatát.

Jurij Vitrenko, az ukrán állami tulajdonban lévő energetikai vállalat, a Naftogaz vezérigazgatója szerint

az Északi Áramlat-2 Oroszország legrosszabb és legveszélyesebb geopolitikai projektje.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

 

Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer. Az új földgázvezeték majdnem kész, befejezéséhez még 80 kilométer hosszúságban kell lerakni csöveket.

Oroszország kész bármely kérdést megvitatni az Egyesült Államokkal kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd keretében 

– közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán este Reykjavíkban, első négyszemközti találkozóján amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

Lavrov konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Egyetértés volt abban, hogy meg kell oldani a Moszkva és Washington között az utóbbi években kialakult egészségtelen helyzetet. Hozzátette, hogy meglátása szerint Blinken hajlandóságot mutatott a bilaterális viszony rendezésére.

Az orosz tárcavezető egyben reményét fejezte ki, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök megoldást tudnak találni a kapcsolatok javítására. 

Kiszámítható, stabil kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, úgy gondoljuk, ez nemcsak a mi népünknek, de Oroszország népének is jó, sőt az egész világnak is

 – fogalmazott Blinken.

Lavrov és Blinken egyébként az izlandi fővárosban az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén vesznek részt, aminek keretében kétoldalú találkozót is tartanak.

Rovatok