Index Vakbarát Hírportál

Felfüggeszthetik az EU-csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

2021. május 20., csütörtök 09:18

Ha Törökország nem változtat az irányvonalán, akkor az Európai Bizottságnak hivatalosan is az ország csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztését kellene javasolnia − szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban.

A 480 szavazattal, 64 ellenszavazat és 150 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők hangsúlyozták: 

az Európai Unió és Törökország közötti viszony olyan mértékben megromlott, hogy Brüsszelnek alapvetően át kell értékelnie a kapcsolatait Ankarával.

Szerintük a török kormány az elmúlt években eltávolodott az uniós értékektől és normáktól, ami miatt a két fél közötti kapcsolatok történelmi mélypontra jutottak. A képviselőket különösen a jogállamiság törökországi állapota és az alapvető jogok helyzete aggasztotta. 

A képviselők aggasztónak nevezték Törökországnak az EU egyes tagállamaival, különösen Görögországgal és Ciprussal szemben megnyilvánuló ellenséges külpolitikáját. Bírálták továbbá Ankara szíriai, líbiai és hegyi-karabahi szerepvállalását, és kijelentették:

Törökországnak el kellene ismernie az örmény népirtást, amely utat nyithatna a török és az örmény nép megbékélése felé.

Megállapították, hogy Törökország kulcsszerepet játszik tágabb környezete stabilitásának biztosításában, és elismerték az uniós diplomácia hatékony párbeszéd kialakítására irányuló erőfeszítéseit. Elfogadhatatlannak nevezték ugyanakkor, ha a bevándorlókat és a menekülteket politikai befolyásszerzésre és zsarolásra használják.

Az EP-képviselők végezetül felszólították a török hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül bocsássák szabadon az összes jogvédőt, újságírót, ügyvédet, egyetemi tanárt és mindenki mást, akit megalapozatlan vádak alapján tartanak fogva.

Rovatok