Index Vakbarát Hírportál

Életbe lépett a tűzszünet, de a Hamász még rajta tartja az ujját a ravaszon

2021. május 21., péntek 07:32

Megszólaltak a mecsetek hangszórói Gázában, a Hamász győzelmét dicsőítő szólamok zengték be az utcákat, a hívó szóra palesztinok tömegei vonultak ki az utcákra ünnepelni „az ellenállásnak a Megszálló felett aratott diadalát”.

Izrael és a Hamász tűzszüneti megállapodása helyi idő szerint hajnali kettőkor lépett életbe, az ellenséges felek egyelőre betartják a fegyvernyugvást. A Hamász azért hajnali kettőig még ellőtt jó néhány rakétát Izraelre, amit a zsidó állam pedig legalább egy légi csapással viszonzott. 

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtök este jelentette be, hogy a biztonságpolitikai kabinet megszavazta az egyiptomi közvetítők segítségével létrejött tűzszünetet, nem sokkal az után, hogy Joe Biden amerikai elnök jelezte: immár nem támogatja, hanem elvárja a harcok jelentős enyhülését. 

A Hamász a maga részéről figyelmeztetett:

még rajta tartja az ujját a ravaszon.

Emellett követelte a zsidó államtól, hogy szüntesse be az erőszakot Jeruzsálemben, és térítse meg a Gázai övezetben keletkezett károkat. 

Még jó, hogy a kártérítést magára vállalta az Egyesült Államok – derült ki Joe Biden beszédéből, melyben üdvözölte a tűzszünetet, és reményének adott hangot a tartós közel-keleti béke megteremtésére. Izraelt sem hagyja Washington kárpótlás nélkül, az amerikai elnök fogadkozott, hogy az Egyesült Államok segít feltölteni a Vaskupola légvédelmi rendszer egyenként 40 ezer dolláros rakétákból álló készletét.  

A Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre, melyeknek átlagosan kilencven százalékát csípte el a Vaskupola. Elmondható, hogy anyagilag egyik félnek sem érte meg a konfliktus, politikai szempontból annál inkább. Ahogy azt korábban írtuk, a tizenegy napig tartó rakétaháborút úgy szüntették be, hogy a szemben álló felek még jól tudjanak kijönni a háborúból, politikai tőkét kovácsolva a kikiáltott győzelemből.  

Izraelben keserédes volt a reakció a tűzszünetre. A Reuters által megkérdezett tel-avivi lakos úgy vélekedett: természetesen jó dolog, hogy véget ér a konfliktus, de tart attól, hogy nem sokáig fog tartani a béke.

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter is jelezte, a hadseregnél marad a magas fokú készültség.

A palesztinok nem csak Gázában buliztak, Kelet-Jeruzsálemben is győzelmi mámorban úsztak, méghozzá abban a negyedben, ahol a mostani konfliktus egyik gyújtópontja található. Sejk Dzsarrából számos palesztin család kilakoltatás elé nézett, az illetékes izraeli bíróság pedig várhatóan a régi zsidó tulajdonosokra hivatkozó zsidó otthonfoglalók javára döntött. Azaz döntött volna, ugyanis az ítéletet elhalasztották az erőszak elharapódzásától tartva, még a rakétaháború kitörése előtt. 

A harcokban 232 palesztin, köztük 65 gyermek vesztette életét, izraeli részről 12 ember, köztük két gyermek halt meg.  

Rovatok