Index Vakbarát Hírportál

Nagyon feszült a helyzet Izrael és a Hamász között

2021. május 23., vasárnap 12:46 | aznap frissítve

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet péntek óta van érvényben, és a felek egyelőre – nagyjából – betartják, ami azt jelenti, hogy a bombázások után valamelyest javulni látszik a helyzet, igaz, a palesztin tisztségviselők szerint több tízmillió dolláros károk keletkeztek.

A fegyverszünetet követően halászok már kihajóztak a tengerre szombaton, és azt állítják, hogy az izraeli hatóságok leszűkítették a területüket, sőt egy hajó tüzet is nyitott rájuk – írja az euronews.com.

Eközben több száz fős katonai felvonulás volt Gázában szombaton, a Hamász tagjai azt hangoztatták, hogy a légicsapások nem törték meg az iszlamista szervezet erejét, Jeruzsálemben pedig a rendőröknek villanógránátokat is be kellett vetniük, hogy egy tüntetést kordában tudjanak tartani.

A tárgyalások pedig folyamatosan zajlanak a tűzszünettel kapcsolatban, Számeh Sukri, az egyiptomi külügyminiszter szerint megállás nélkül dolgoznak a tartós béke megteremtésén. Hogy a helyzet gyorsan rendeződjön, Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe utazik, és az újjáépítésről egyeztet a felekkel.

A tűzszünet betartására az Egyesült Nemzetek Szervezete határozatban szólította fel a feleket, és jelezte, hogy humanitárius segítséget kell nyújtani a palesztin polgároknak, elsősorban a Gázai övezetben.

Rovatok