Index Vakbarát Hírportál

Amerika a fehérorosz újságíró szabadon bocsátását követeli

2021. május 24., hétfő 07:24 | aznap frissítve

Azonnali szabadon bocsátását követelte az Amerikai Egyesült Államok Raman Prataszevics újságírónak, akit a fehérorosz hatóságok letartóztattak, miután Minszkbe térítették a Ryanair járatát, amelyen utazott. A társaság azt közölte: a Görögországból Litvániába tartó járatuk a fehérorosz légi irányítástól kapott utasítást minszki leszállásra, egy, a fedélzeten lévő állítólagos robbanószerkezetre hivatkozva.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a járat eltérítését és Prataszevicsnek, a NEXTA nevű Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjének letartóztatását.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőségesnek nyilvánította a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést adott ki ellenük. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják. A 2017-ben létrehozott Telegram-csatorna a tavaly augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált.  

A fehérorosz állami média azt jelentette, hogy a gép eltérítésére az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka adott parancsot.

Rovatok