Index Vakbarát Hírportál

Október végéig még utazhatunk személyivel Nagy-Britanniába

2021. május 25., kedd 09:03

A brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint októberig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz azok az európai uniós állampolgárok, akik nem élnek Nagy-Britanniában – írja a Blikk. A szigetországban élő uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beléphetnek.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az uniós polgárok, akik 2020 végéig, a brit tagság megszűnése (brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért, hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium hétfő este közzétett szabályozási tervezete szerint akiknek már megvan ez a státusuk, vagy a kérvény benyújtására megállapított június 30-i határidőig beterjesztették folyamodványukat, legalább 2025. december 31-ig beutazhatnak Nagy-Britanniába az állampolgárságuk szerinti országban kiállított személyazonosító okmányokkal.

Azok az európai uniós állampolgárok, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és így nem szerezhetik meg a letelepedett státust, idén október 1-jéig használhatják a hazájukban kiállított személyi igazolványt a beutazáshoz – áll a brit belügyminisztérium ismertetésében.

Rovatok