Index Vakbarát Hírportál

Polgárháborúvá fajulhat a gerillaharc Mianmarban

2021. május 25., kedd 09:59

A gerillacsoportokkal is kapcsolatokat kereső mianmari tüntetők fegyverkezésére hívta fel a figyelmet az ENSZ mianmari különmegbízottja. Christine Schraner Burgener szerint nem kizárt egy esetleges polgárháború kialakulása sem az ázsiai országban − írja az MTI.

A különmegbízott hozzátette, hogy a junta ellen tiltakozók védekezésből támadó taktikára váltottak, házilag készítenek fegyvereket, és az országban aktív, kormányellenes etnikai csoportoktól kértek segítséget a katonai kiképzéshez. Több gerillacsoport már korábban bejelentette, hogy támogatja a tüntetőket a hadsereg elleni küzdelemben.

Schraner Burgener kétségét fejezte ki, hogy házilag összetákolt fegyvereik segítségével a tüntetők szembe tudnának szállni a katonákkal. Figyelmeztetett, hogy Mianmarból immár naponta jelentenek robbanásokat. A svájci diplomata reményét fejezte ki, hogy sikerül a felek közti átfogó párbeszéd lehetőségeit megteremteni, és azt mondta, az ügyben egyeztet a térség vezetőivel is.

Az ENSZ-diplomata aggasztónak nevezte, hogy a puccs óta több mint 800 ember halt meg, körülbelül 5300-at letartóztattak, a hadsereg pedig további több mint 1800 letartóztatási parancsot adott ki.

Rovatok