Index Vakbarát Hírportál

Feloszlatják Hodorkovszkij ellenzéki szervezetét

2021. május 27., csütörtök 20:24

Feloszlatja magát a Kreml-ellenes emigráns volt oligarcha, Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország − közölte Andrej Pivovarov, az ellenzéki szervezet ügyvezető igazgatója.

A Nyílt Oroszország minden tagját kizártuk a szervezetből, a tagságukat töröltük a lehetséges üldöztetés elkerülése végett. Nincs szükségünk újabb bírságokra és büntetőügyekre, és meg akarjuk védeni a követőinket

− nyilatkozott Pivovarov, aki azt is elmondta, hogy a szervezet helyében nem alakul majd újabb, mert félő, hogy a hatóságok a tevékenység folytatásaként értékelnék.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az országban a politikai mező gazdag és sokoldalú, amely pezseg a szeptemberi parlamenti és helyhatósági választásokat megelőző kampányban, és nem korlátozódik a Nyílt Oroszországra.

A Nyílt Oroszország hivatalosan nem szerepel a „nemkívánatos szervezetek” listáján, de az ugyancsak Hodorkovszkijhoz köthető, londoni székhelyű Open Russia Civic Movement és az OR (Otkritaja Rosszija) igen. A Nyílt Oroszország 2019-ben már bejelentette, hogy feloszlatja magát, majd ugyanezen a néven megalakult egy új szervezet, de annak bejegyzését az igazságügyi minisztérium elutasította.

Orosz ellenzéki véleményformálók szerint a hatalom el akarja lehetetleníteni a parlamenten kívüli ellenzék részvételét a szeptember 19-i választásokon. Jogvédők szerint az orosz hatóságok a „nemkívánatos” és a „szélsőséges” szervezet, valamint a „külföldi ügynök” kategória bevezetésével a civil szervezetek ellen lépnek fel. „Nemkívánatosnak” olyan a szervezetek minősíthetők, amelyek tevékenysége veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére vagy állambiztonságára.

Rovatok