Index Vakbarát Hírportál

Légi lagzinak indult, ráfaragtak

2021. május 28., péntek 06:00

Egy indiai pár kevesellte az esküvőkön engedélyezett ötvenfős vendéglistát. Ehelyett egy teljes repülőt béreltek, hogy minden kedves rokonuk és barátjuk tanúja legyen a násznak. Nem kellett volna.

Miután mától ismét bonyolíthatók esküvők, a magyar kreatív erőforrásoknak nem kell mozgásba lendülniük egy össznépi mulatás miatt. Máshol persze még szükség van a dörzsöltségre. Íme egy eset Indiából, ami történetesen balul sült el.

Love is in the air

Egy indiai pár kevesellte az esküvőkön engedélyezett ötvenfős vendéglistát. Ehelyett egy teljes repülőt béreltek, hogy minden rokonuk és barátjuk tanúja legyen a násznak, igaz, azzal nem számoltak, hogy az indiai Polgári Légi Közlekedési Főigazgatóság (DGCA) nyomban vizsgálatot indít a lakodalmas charterjárat ügyében. Azt azonnal megállapították, hogy a SpiceJet 161 utasa a Covid-szabályokat megszegve vett részt a levegőben tartott esküvői szertartáson.

„A járat személyzetét felmentették szolgálatából, a légitársaságot pedig utasították, hogy tegyen feljelentést az illetékes hatóságoknál azok ellen, akik megszegték a járványhelyzet szabályait” – idézte az Indian Express a DGCA egyik magas rangú tisztségviselőjét. A repülésbiztonsági felügyelet haladéktalanul vizsgálatot indított a példátlan incidenssel kapcsolatban, és „szigorú intézkedéseket” helyezett kilátásba.

A SpiceJet által üzemeltetett és egy madurai üzletember által bérelt járat a közép-indiai Tamil Nadu államban levő Maduraiból szállt fel, majd Bangalore-t elérve, kétórás „örömködő” körrepülés után landolt a kiindulóponton, a fedélzeten a menyasszonnyal és vőlegénnyel, valamint a népes vendégsereggel.

A közösségi médiában megosztott fotók és videók szerint egyikük sem viselt maszkot.

A couple tied the knot on-board a chartered flight from Madurai, Tamil Nadu. Their relatives & guests were on the same flight.

"A SpiceJet chartered flight was booked y'day from Madurai. Airport Authority officials unaware of the mid-air marriage ceremony," says Airport Director pic.twitter.com/wzMCyMKt5m

— ANI (@ANI) May 24, 2021

A násznép buktatta le őket

A pár eredetileg a család és a barátok előtt szerette volna összekötni az életét Madurai egyik szállodájában. A koronavírus okozta korlátozások azonban 50 fős vendéglistát engedélyeznek.

Így aztán a pár egy, a SpiceJet indiai légitársaság által üzemeltetett kereskedelmi repülőgépet bérelt. A légitársaságnak azt mondták, hogy már összeházasodtak, és az esküvőt követő örömtúrára viszik vendégeiket.

Miközben a repülőgép a Madurai déli részén, mintegy 14 hektáron elterülő Meenakshi Amman-templom felett repült, a menyasszony és a vőlegény a többi utassal együtt ácsorgott. A közösségi médiában megosztott videón látható, amint a vőlegény egy hagyományos díszt helyezett a menyasszony nyakába, miközben az utasok éljeneztek és fényképeket készítettek.

Rakesh-Dakshina from Madurai, who rented a plane for two hours and got married in the wedding sky. Family members who flew from Madurai to Bangalore after getting married by SpiceJet flight from Bangalore to Madurai. #COVID19India #lockdown @TV9Telugu #weddingrestrictions pic.twitter.com/9nDyn3MM4n

— DONTHU RAMESH (@DonthuRamesh) May 23, 2021

A menyasszony virágokat és ékszereket, a hinduk hagyományos esküvői öltözékét, míg a vőlegény a helyi szokásoknak megfelelő ruhát viselt.

A légitársaság védekezik, az utasok nem

A SpiceJet szóvivője közölte: a légitársaság az út előtt tájékoztatta az utasokat a járványügyi korlátozásokról, a többi között arról is, hogy a fedélzeten maszkot kell viselniük, és tartózkodniuk kell a fényképezéstől.

„A szervezőket és a vendégeket egyaránt részletesen tájékoztatták írásban és szóban is a távolságtartás szabályairól, illetve a betartandó biztonsági szabályokról mind a repülőtéren, mind a repülőgép fedélzetén, az utazás során” – áll a légitársaság közleményében.

Indiában egyébként nap mint nap annyian halnak meg a koronavírus-járvány következtében, hogy a tetemeket gyakran vízbe vetik, mert a temetők – még a rögtönzöttek is – már megteltek.

A hét derekán több mint 196 ezer új fertőzöttet és ismét több mint 3 és fél ezer halálesetet regisztráltak, ami enyhe csökkenést jelez az elmúlt hetek gyászos rekordjaihoz képest. Tamil Nadu az esetszámokat tekintve India negyedik legfertőzöttebb térsége. Az államban naponta átlagosan 34 ezer új esetet regisztrálnak. A hét elején 422-en haltak meg itt a járvány következtében.

A bírság mértéke egyelőre ismeretlen, de vélhetően az a házaspár, amely repülőt bérel, annak vélhetően a bírság kifizetése sem okoz majd gondot. 

(Borítókép: A SpiceJet légitársaság járata Indiában 2021. május 26-án. Fotó:  Dhiraj Singh / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok