Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea szerint az árva gyerekek önként és dalolva dolgoznak a bányákban

2021. május 29., szombat 18:02

Több száz gyermek „a bölcsességéből és bátorságából” fakadóan döntött úgy, hogy fizikai munkát végez az állam érdekében – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. 

A KCNA szerint mintegy 700 árva jelentkezett munkára gyárakban, termőföldeken és erdészetekben,

több tucatnyian pedig „rohantak a szénbányába”, hogy „visszaadják legalább az egymilliomod részét annak a szeretetnek, melyet a párt mutatott feléjük”.

A szénbányákba önként jelentkező, ránézésre serdülőkorú gyerekeknek még ünnepséget is tartottak, mielőtt a bányába vezényelték őket, azaz maguktól elindultak önként választott munkavégzésük helyszínére. 

A gyermekek munkára kényszerítése nem újdonság Észak-Koreában, a mostani mozgósítás vélhetően az új Nagy Meneteléssel lehet összefüggésben. Kim Dzsongun április elején ismerte el, hogy a nemzetközi szankcióktól sújtott ország gazdaságilag a padlón van, és a kilencvenes évek kínkeserves időszakához hasonló nehézségekre lehet számítani. 

A hírt közlő BBC emlékeztet egy februári riportjára is, mely szerint Phenjan dél-koreai katonák generációit taszította rabszolgasorba, és dolgoztatja szénbányákban a koreai háborúban elfogott katonák leszármazottait. 

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának 2020-as jelentése a többi között arról értekezett, hogy a 16-17 éves fiatalokat egy tízéves időszakra „építőbrigádokba szervezik”, ahol ájulásig dolgoztatják őket. Máskor észak-koreai tisztviselők gyerekeket hajtanak ki az iskolákból a fizikai munka mezejére, hogy a többlet-humánerőforrással elérjék a kitűzött termelési célokat. 

Rovatok