Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem kapták el a Covid-Rambót

2021. június 1., kedd 07:26 | aznap frissítve

Több embert is rendőségi védelem alá helyeztek Belgiumban, miután a hatóságok szerint mások is életveszélyben lehetnek Marc Van Ranst virológushoz hasonlóan, akit egy szökésben lévő, szélsőjobboldali elveket valló katona, Jürgen Conings halálosan megfenyegetett.

A különleges katonai kiképzést kapott férfi május 17. óta menekül a belga hatóságok elől. Conings aznap több fegyvert tulajdonított el egy laktanya fegyverraktárából, előzőleg pedig megfenyegette az ország legismertebb virológusát, a belga járványvédekezést vezető Marc van Ranstot.

Beszámolók szerint a katona hátrahagyott levelei és üzenetei alapján a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a virológus mellett többek, mintegy tucatnyian, köztük jogászok és ügyvédek is a szökevény célpontjai lehetnek, akik számára szintén különleges rendőri védelmet kell biztosítani.

A rendőri védelem szintje eltérő lehet. Míg Marc van Ranstot és családját ismeretlen helyre költöztették, addig mások lakása előtt állandó rendőri jelenlétet rendeltek el.

HOZZÁTETTÉK: MARC VAN RANST ELKÖLTÖZTETÉSÉT AZ IS INDOKOLTA, HOGY A BIZONYÍTÉKOK SZERINT ELTŰNÉSE ESTÉJÉN CONINGS A VIROLÓGUS HÁZA KÖRÜL JÁRKÁLT.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) információi szerint az ország északkeleti, Limburg nevű tartományának egyes területein a terrorfenyegetettség szintjét a négyfokozatú skálán 3-as fokozatra emelték, ami azt jelenti, hogy a fenyegetettség „lehetséges és valószínű”. Ennek értelmében a tartomány több mecsetje is megerősített katonai védelemben részesül.

A szövetségi ügyészség hétfőn közölte, hogy noha a katona két hete nem adott magáról életjelet,

egyelőre még mindig azt feltételezik, hogy az Irakot és Afganisztánt is megjárt Conings életben van.

Belgiumban szélsőségesek Facebook-csoportot hoztak létre, valamint több alkalommal tüntetést szerveztek a gyakran Robin Hoodnak nevezett, az „árulók és zsarnokok meggyilkolását” ígérő szökött katona támogatására.

Rovatok