Index Vakbarát Hírportál

Jövő ősszel tartják a pert a nizzai tömeggyilkosság ügyében

2021. június 2., szerda 17:26

2022. szeptember 6. és november 15. között tartják a különleges párizsi esküdtszéken a 86 áldozatot és több mint négyszáz sebesültet követelő 2016-os nizzai gázolásos merénylet perét – jelentették be szerdán igazságügyi források. A 86 áldozat, akik között 12 gyerek is volt, 19 országból származott. A felperesek között 865 ember és szervezet szerepel – írja az MTI.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Az elkövetővel a helyszínen végeztek.

A terrorelhárítási vizsgálóbírók korábbi döntése értelmében hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék elé állnia.

A három fővádlottat (Mohamed Ghraieb, Chokri Chafroud és Ramzi Arefa) azzal gyanúsítják, hogy tudtak a készülő merényletről. A három tunéziait az ügyészség terrorista összeesküvéssel akarta meggyanúsítani, de a vizsgálóbírók arra hivatkozva ejtették ezt a vádpontot, hogy a gyanúsítottaknak nem volt pontos tudomásuk a merényletterv részleteiről, s azt sem tudták, hogy azt pontosan mikor akarta az elkövető végrehajtani. Mohamed Ghraieb-et 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték, a másik két vádlott előzetes letartóztatásban van.

További öt embert, egy tunéziait és négy albánt azzal vádolnak, hogy tőlük vette a támadáshoz használt fegyvereket az egyik fővádlott, de a nyomozás arra nem talált bizonyítékot, hogy tudtak a merénylettervről, ezért nekik köztörvényes bűncselekmények miatt kell felelniük. Egyikük még mindig szökésben van, egy másik gyanúsítottat, egy 28 éves albán férfit pedig áprilisban tartóztattak le Olaszországban.

Rovatok