Index Vakbarát Hírportál

Döntött a parlament, Oroszország bezárja az égboltot

2021. június 2., szerda 14:10

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács is megszavazta szerdán azt a törvényjavaslatot, amely szerint az ország kilép a katonai létesítmények felett megfigyelő repüléseket engedélyező Nyitott Égbolt szerződésből − adta hírül az MTI. Az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma már múlt héten elfogadta a döntést.

A kilépést korábban Oroszország azzal indokolta, hogy nem tapasztalt előrelépést a szerződés működésének útjában álló akadályok elhárításában.

A parlament két háza azt követően határozott a megállapodás felmondásáról, hogy az Egyesült Államok Donald Trump idején kilépett az egyezményből. Amerikai tisztségviselők a múlt hónapban közölték Moszkvával, hogy Joe Biden elnök kormánya úgy határozott, Washington nem lép vissza a szerződésbe.

Az 1992-ben aláírt és 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt szerződésnek 34 európai és észak-amerikai részes állama volt. A megállapodás lényege, hogy a csatlakozott országok engedélyezik a többiek számára, hogy fegyvertelen felderítő gépeik ellenőrző repüléseket hajtsanak végre a többi területe fölött.

Rovatok