Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök szerint Németország és Franciaország fél elismerni, hogy Oroszország agresszor

2021. június 2., szerda 16:00

Berlin és Párizs az óvatos diplomácia hívei, ezért fél elismerni, hogy Moszkva aktív szereplője a donbasszi konfliktusnak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az államfő szerint a konfliktus rendezésén ügyködő normandiai négyek (Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország) képviselőinek legutóbbi tanácsadói találkozóján a francia és német delegáltak nem merték agresszornak minősíteni Oroszországot – írja a Kárpátinfo

Az ukrán elnök bírálóan megjegyezte, hogy

ez jól példázza, hogyan is zajlanak a normandiai tárgyalások. 

Rámutatott arra is, hogy Moszkva azt szeretné, hogy Kijev  közvetlenül tárgyaljon az úgynevezett Luhanszki és Donyecki Népköztársaság vezetőivel, de a minszki megállapodások alapján erre egy háromoldalú kapcsolattartó csoport szolgál, melynek tagjai Oroszország, Ukrajna, és közvetítőként az Európia Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). 

Volodimir Zelenszkij – utalva az áprilisi orosz csapatösszevonásokra az ukrán határ mentén –

továbbra is lehetségesnek tartja, hogy Oroszország villámháborút indít a DonbasSzban, ahonnan folyosót vágna a Krímbe. 

Ezt vélhetően azért is tartja elképzelhetőnek, mert Ukrajna elzárta a vízcsapot a Krímben, ahol komoly vízhiány alakult ki az utóbbi időben. 

Az ukrán államfő szerint más irányból is fenyegeti Ukrajnát keleti szomszédja, például Belarusz felől. Bár a belorusz hadsereg Minszk irányítása alatt áll, állhatatosan tárgyal Moszkvával a két ország együttműködésének elmélyítéséről, ami védelmi kérdéseket is magába foglalhat. Így pedig Minszk és Moszkva komoly nyomás alá helyezheti Ukrajnát – vélte az államfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak adott interjújában.

Ukrajna az európai és amerikai állásponttal összhangban a belorusz ellenzék mellett foglalt állást, szembehelyezkedve Aljakszandr Lukasenka rezsimjével. A Ryanair-járat eltérítése után lezárta légterét a belorusz repülőgépek előtt.

Rovatok