Index Vakbarát Hírportál

Három magyar származású politikus is lesz az új izraeli kormányban

2021. június 3., csütörtök 18:46

Három olyan politikus lesz az új izraeli kormányban, aki magyar felmenőkkel is rendelkezik – írja a Szombat Online.

Egyikük Jaír Lapid, a Jes Atid (Van Jövő) nevű párt vezetője, aki az új kormányciklus második két évében lesz majd az ország miniszterelnöke (az első két évben Naftali Bennett tölti majd be a miniszterelnöki tisztséget). 

Jaír Lapid édesapja Tomi Lapid (Lampel Tamás) volt, aki szerbiai magyar zsidó családból származik és a második világháborút Budapesten élte át gyerekként. Ő korábban ugyancsak volt már miniszter egy Izrael kormány. Jaír Lapid egyébként 2013-ban a magyar Országházban is beszélt arról, hogy fontos számára a magyar múltja.

Miniszterként folytathatja pályafutását az új kormányban Beni Ganz, aki már a Netanjahu-kormányában is védelmi miniszterként szolgált. Neki az édesanyja, Weiss Málka volt magyar származású, akit 1944-ben Mezőkovácsházáról deportáltak Bergen-Belsenbe. 

Meráv Michaeli, az izraeli munkapárt vezetője a közlekedésügyi tárcát fogja vezetni. Neki a nagyapja, Kasztner Rezső kolozsvári cionista újságíró, az Új Kelet munkatársa volt, aki a Holokauszt idején az üldözötteket is igyekezett megmenteni.

A háború után Izraelben élt, ahol azzal vádolták meg, hogy kollaborált a nácikkal és a bíróságon elmarasztaló ítélet született vele szemben. 1957-ben három izraeli radikális merényletet követett el ellene, amibe belehalt. Az ő lánya Kasztner Zsuzsa, Meráv Michaeli édesanyja. 

Borítókép: Merav Michaeli 2021 márciusában egy pártgyűlésen. Fotó: Jack Guez/AFP. 

Rovatok