Index Vakbarát Hírportál

A félautomata puskát svájci bicskához hasonlította a bíró

2021. június 6., vasárnap 15:11

Egy szövetségi bíró megsemmisítette Kaliforniában a félautomata fegyverek lakossági birtoklására vonatkozó, három évtizede hatályban lévő tilalmat. Roger Benitez, a San Diego kerületi szövetségi bíró pénteken úgy határozott, hogy a félautomata fegyverek tilalma alkotmányellenes, és indokolatlanul korlátozza a kaliforniaiak fegyverviseléshez fűződő alkotmányos alapjogát.

A határozat 94 oldalas indoklásában a bíró részletesen kifejti, hogy álláspontja szerint a modern fegyvereket a polgárok túlnyomórészt jogszerűen használják. Az AR15-ös félautomata puskát egyenesen a svájci bicskához hasonlította, miszerint katonai célokra és magánszemélyek önvédelmi felhasználására is kiváló.

Jó a csatában és jó a családban

– fejtette ki a bíró.

Kalifornia demokrata kormányzója, Gavin Newsom aggodalmát fejezte ki a határozattal kapcsolatban. Ártatlan kaliforniaiak életét félti a tűzfegyverektől – jegyezte meg. Különösen bántónak tartja a bíró svájci bicskás hasonlatát:

Ez a hasonlat teljesen aláássa a határozat hitelességét, és arculcsapása azoknak a családoknak, akiknek a szerettei életét ez a fegyver oltotta ki.

A határozat nem jogerős. Végrehajtását a kormányzó felfüggesztette, hogy Kalifornia főállamügyésze 30 napon belül fellebbezést nyújthasson be ellene. Rob Bonta főállamügyész is elhibázottnak tartja a határozatot, és bejelentette, hogy fellebbezni fognak.

Rovatok