Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantotta magát a Boko Haram terrorszervezet vezetője

2021. június 7., hétfő 08:46

Felrobbantotta magát Abubakar Shekau, a Nigériában iszlám kalifátus létrehozásáért harcoló Boko Haram terrorszervezet vezetője − adta hírül az MTI. A hírt Abu Musab al-Barnawi, a Nyugat-Afrikai Iszlám Állam (ISWAP) vezetője egy hangfelvételen közölte a sajtóval. A bejelentés szerint Abubakar Shekaut a Borno államban található Sambisa térségében kerítették be, ahol öt napig bujkált a rivális csoport harcosai elől.

A Boko Haram egyelőre nem nyilatkozott vezetőjének haláláról, a nigériai kormány egyik tisztségviselője által nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentés azonban megerősítette a vezető halálát.

Shekau 2010-ben vette át a Boko Haram irányítását, miután az előző vezető, Muhammed Yusuf rendőrségi őrizetben meghalt. Shekau idején a szervezet több emberrablást is végrehajtott. A dzsihadistákat terheli a felelősség 276 iskolás lány elrablásáért, ami 2014-ben történt Chibok városban.

Az Iszlám Államnak hűséget fogadott ISWAP 2016-ban szakadt ki az iszlamista Boko Haramból, és immár ez a csoport van erőfölényben Nigéria északkeleti részén. Elemzők szerint Shekau halálával az ISWAP még inkább erősödni fog.

Rovatok