Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden meghívta az ukrán elnököt, elég sok mondanivalójuk lehet egymásnak

2021. június 7., hétfő 21:27

Joe Biden amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és meghívta őt nyárra, egy személyes találkozóra az Egyesült Államokba – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Sullivan közölte, hogy Biden támogatásáról biztosította Zelenszkijt. Lehetőségük volt hosszasan beszélni az Egyesült Államok és Ukrajna kapcsolatának minden kérdéséről, az amerikai elnök pedig leszögezte: Washington határozottan ki fog állni Ukrajna szuverenitása, területi integritása és törekvései mellett. 

Joe Biden június közepén, Svájcban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, így a telefonos egyeztetésnek Zelenszkijjel üzenetértéke van a Kreml felé. Vélhetően Biden is többet fog tudni mondani ukrán hivatali kollégájának arról, mire számíthatnak az Oroszországgal kapcsolatos kérdésekben a jövőben. A Kreml korábban olyan üzenetet közvetített a nyilvánosság felé, hogy nem vár túl nagy előrelépést az orosz-amerikai kapcsolatokban az államfői megbeszélésen.

Ami azt illeti, Bidennek és Zelenszkijnek van is miről beszélnie, az amerikaik ugyanis nemrég indítottak el a vizsgálatot, hogy beavatkoztak-e ukránok az 2020-as elnökválasztásba. Ez a vizsgálat még a Trump-adminisztrácoó alatt indult, középpontjában Andrij Gyerkacs ukrán parlamenti képviselő áll, egyike azoknak az ukrán tisztségviselőknek, akikkel Donald Trump ügyvédje, Rudy Giuliani 2019 decemberében találkozott a kijevi útján. Gyerkacs amellett, hogy Giulianit a Bidenre terhelő információkkal kecsegtette, egy korrupcióellenes bizottság felállítását ígérte, hogy kivizsgálják a jelenlegi elnök fia, Hunter Biden ukrajnai ügyleteit, még a Burisma Holdings gázvállalat igazgatótanácsi tevékenységekor. 

A 2020 november 3-i elnökválasztást felvezető kampányban a republikánusok azzal vádolták Bident, hogy 2014-ben, még amerikai alelnökként egy egymilliárd dolláros segély megvonásával fenyegette meg Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, ha nem a fiát nevezik ki az ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsi tagjának.

A Biden-fiú 2014-től 2019-ig viselte is a tisztséget, Trump szerint pedig Biden alelnökként nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy váltsák le a Burisma Holdings ellen vizsgálódó Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi 2016-ban meg is történt, a kijevi parlament leváltotta a korruptnak tartott főügyészt, arra azonban nincs bizonyíték, hogy Biden nyomást gyakorolt volna ezért a fia védelmében, és arra sem, hogy az ukránok valaha vizsgálták volna a fia ügyeit. 

Rovatok