Index Vakbarát Hírportál

A leggazdagabb országok hadat üzentek az óriáscégeknek

2021. június 9., szerda 11:35

A világ leggazdagabb országainak pénzügyminiszterei megállapodtak abban: támogatják a legalább 15 százalékos minimumadót, hogy megállítsák az adóparadicsomok versengését a technológiai óriásokért, például az Amazonért és a Facebookért.

„Örömmel jelenthetem be, hogy a G7-ek pénzügyminiszterei többéves vita után történelmi fontosságú megállapodásra jutottak a globális adórendszer reformjában” – idézte a Deutsche Welle Rishi Sunak brit pénzügyminisztert.

A lépés célja, hogy a multikat – kivált a technológiai óriáscégeket – rávegyék arra: fizessenek többet a világjárvány által súlyosan megtizedelt államkasszákba.

„Ez bonyolult, és még csak az első lépés” – mondta Sunak, aki a londoni tárgyaláson vendéglátóként elnökölt.

„Történelmi jelentőségűnek” nevezte a megállapodást a német pénzügyminiszter.

Ez nagyon nagyszerű hír az adóügyi igazságosság és a szolidaritás szempontjából, és rossz hír az adóparadicsomok számára világszerte

– üzente Olaf Scholz. „A cégek többé nem lesznek abban a helyzetben, hogy adókötelezettségeik alól kibújhassanak azáltal, hogy nyereségüket a legalacsonyabb adókkal terhelt országokban könyvelik el.”

A francia pénzügyminiszter leszögezte, hogy a G7 kötelezettségvállalása „kiindulópont”, majd további adóemelést helyezett kilátásba.

Az elkövetkező hónapokban azon dolgozunk, hogy társasági minimumadó a lehető legmagasabb legyen

– jelentette ki Bruno Le Maire.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint a lépés „segíti a globális gazdaság felvirágzását a vállalkozások versenyfeltételeit kiegyenlítésével, és arra ösztönzi az országokat, hogy pozitív alapokon versenyezzenek”.

Van, aki kevesli

Az Egyesült Államok által felvetett javaslat egy globális minimumadó, amelynek érdekében szabályozzák, hogy a vállalatok mennyi adót fizetnek, és hol fizetik azt.

Joe Biden amerikai elnök egységes, 15 százalékos minimumadót szorgalmazott.

A kezdeményezés értelmében az ennél alacsonyabb adókulccsal adózó vállalatnak pótadót kellene fizetnie.

A lépés célja, hogy véget vessen „a társasági adókulcsok tekintetében 30 éve tartó versenyfutásnak”, ami Yellen szerint egyes országokat arra késztetett, hogy versenyezzenek a multik elcsábításáért.

Történelminek, de igazságtalannak nevezte a Tax Justice Network vezérigazgatója a javaslatot.

Legalább 25 százalékosnak kellene lennie

– nyilatkozta a Deutsche Wellének adott interjújában Alex Cobham.

„Az ilyen alacsony adókulcs azt jelenti, hogy az előnyök eltörpültek a lehetőségekhez képest” – mondta a közgazdász.

„A kérdést az ENSZ elé kell vinni, és olyan megállapodást kell kötni, amely mindenki számára előnyös, nem csak a G7-ek számára, akik a saját bevételeiket tartják szem előtt” – hangoztatta az adószakértő.

Van, aki ellenzi

Írország egyébként tiltakozott a 15 százalékos minimumadó ellen.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója korábban elismerte, hogy kihívást jelent a globális gazdaság számára megtalálni az átmeneti pontot a prioritások és a nemzeti kormányok számára elfogadható leghatékonyabb adókulcs között, mivel egyes országok az alacsony adókulcsokra támaszkodva voltak fejlődőképesek.

Írország ebbe a csoportba tartozik. Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter bejelentette, hogy Dublin még néhány évig 12,5 százalékon kívánja tartani a társasági adókulcsát. Előrejelzése szerint ugyanis 2025-től kezdődően évente kétmilliárd euró (700 milliárd forint) bevételtől eshet el, ha globális minimumadókulcsot vezetnek be.

A kezdeményezést Magyarország is elutasítja, a versenyképesség megőrzése érdekében ugyanis 9 százalékos a társasági adókulcs.

A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléssel járna – ezt mondta korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban azok után, hogy találkozott Mathias Cormann-nal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.

A mostani, nem részletezett javaslat szerint egyébként a minimumadót csak a világ 100 legnagyobb és legjövedelmezőbb vállalatára vetnék ki, azaz nem biztos, hogy Magyarországot érinti a pillanatnyi kezdeményezés.

A technológiai óriások üdvözlik

A Facebook üdvözölte a G7-ek elkötelezettségét annak ellenére is, hogy a közösségimédia-vállalat globális ügyekért felelős alelnöke szerint azt kockáztatják, hogy többet kell adózniuk.

Facebook has long called for reform of the global tax rules and we welcome the important progress made at the G7. Today's agreement is a significant first step towards certainty for businesses and strengthening public confidence in the global tax system.

— Nick Clegg (@nickclegg) June 5, 2021

„Üdvözöljük a fontos előrelépést” – tweetelte Nick Clegg, aki hozzátette, hogy „ez azt jelentheti, hogy a Facebook több adót fizet, és különböző helyeken.

Az Amazon szóvivője is „üdvözlendő előrelépésnek” nevezte a javaslatot.

A Google ugyancsak határozottan támogatja a nemzetközi adóztatás szabályozásának újragondolását.

(Borítókép: Rishi Sunak brit pénzügyminiszter megnyitja a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek értekezletét, jobbról Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a londoni Lancaster-házban 2021. június 4-én. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Rovatok