Index Vakbarát Hírportál

Putyin a náci Németország eszméihez hasonlította az ukrán kisebbségi törvény tervezetét

2021. június 9., szerda 22:21

A náci Németország eszméire emlékeztet az az ukrán törvénytervezet, amely őshonos és nem őshonos népekre osztja Ukrajna lakosságát − jelentette ki Vlagyimr Putyin orosz elnök egy televíziós interjúban.

Maga az emberek őslakosokra, első- és másodosztályú és egyéb kategóriákba való besorolása egészen  pontosan a náci Németország elméletére és gyakorlatára emlékeztet

− mondta az orosz elnök az Ukrajna őshonos népeiről szóló törvényjavaslatot kommentálva, amely az oroszokat és a kárpátaljai magyarokat sem sorolja be ebbe a kategóriába. Putyin hangsúlyozta, hogy „negatívan” viszonyul a kezdeményezéshez.

Az ukrán elnök május 19-én nyújtott be törvénytervezetet a legfelsőbb tanácsnak, ami meghatározza Ukrajna őslakosainak jogait és azok végrehajtásának sajátosságait. Ebbe a kategóriába azonban nem sorolták be sem az orosz, sem pedig a magyar kisebbségeket. Ezt Dmitro Lubinec, a parlament emberi jogi, reintegrációs, nemzeti kisebbségi és etnikumközi bizottság elnöke azzal magyarázta, hogy csak azok a közösségek kaphatják meg a státust, amelyek nem rendelkeznek anyaországgal.

Rovatok