Index Vakbarát Hírportál

Andrej Babis összeférhetetlensége miatt szigorú lépéseket vár az Európai Parlament

2021. június 10., csütörtök 14:08

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön nagy többségben állásfoglalást fogadtak el, amelyben szigorú lépéseket várnak el az EU-tól és a cseh hatóságoktól Andrej Babis cseh miniszterelnök véleményük szerint beigazolódott politikai és vállalkozói tevékenysége közötti összeférhetetlenség miatt.

A képviselők állásfoglalásukat az Európai Bizottság idei évi jelentésére alapozták, amely megállapította, hogy Babis megsértette az uniós összeférhetetlenségi szabályokat azzal, hogy az általa birtokolt Agrofert cégcsoport uniós forrásokat kapott, és ő maga a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.

A képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy a cseh miniszterelnök annak ellenére részt vesz az uniós támogatási programokról szóló tanácsi tárgyalásokban, hogy az Agrofert továbbra is uniós mezőgazdasági támogatásban részesül.

Ezt a jellegű összeférhetetlenséget véleményük szerint úgy lehet megszüntetni, hogy Babis lemond érdekeltségeiről a cégcsoportban, vagy a vállalkozásai ezentúl nem jutnak uniós pénzekhez.

Az is megoldás lehet, ha a miniszterelnök vagy kormányának tagjai nem vesznek részt az olyan uniós döntésekben, amelyek a cégcsoport üzleti érdekeit érintik. Ugyanakkor a képviselők hangsúlyozták, hogy a leghatékonyabb döntés az lenne, ha Babis lemondana a köz szolgálatáról.

A cseh miniszterelnök mindeközben tagadja az összeférhetetlenségről szóló állításokat arra hivatkozva, hogy vagyonát 2017 elején az összeférhetetlenségi törvény szerint különleges vagyonkezelői alapba helyezte, és azóta nincs semmiféle befolyása annak tevékenységére – számolt be az MTI.

Rovatok