Index Vakbarát Hírportál

Navalnijhoz fűződő szervezeteket minősítettek szélsőségesnek

2021. június 10., csütörtök 11:20

Szélsőségesnek minősített és betiltott egy moszkvai bíróság három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz fűződő szervezetet – számolt be az MTI. A Navalnij Törzsei mozgalmat, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát (FBK) és jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) a moszkvai ügyészség azzal vádolta meg, hogy célja a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához.

A szervezetek tagjai egy múlt héten hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat, nem indulhatnak jelöltként például a szeptemberben esedékes parlamenti választáson sem. A csoportok tevékenységének vagy finanszírozásának folytatása esetén a részvevők ellen büntetőeljárás indul majd.

A tárgyalás több mint 12 órán át, zárt ajtók mögött zajlott. A per titkosításának oka, hogy az ügyészség szerint az anyagok államtitkot tartalmaztak. Vlagyimir Voronyin ügyvéd kijelentette, hogy a szervezetek megfellebbezik az ítéletet.

Navalnij az ítélethirdetést követően az Instagramon közölte, hogy csapata alkalmazkodik majd a körülményekhez, és folytatja a küzdelmet a korrupció ellen, valamint az igazságos bíróságokért és a törvény előtti egyenlőségért. Azt írta:

A céljainkból és az eszméinkből nem engedünk. Ez a mi országunk, másik nincsen.

A Navalnijhoz köthető szervezetek szélsőségessé nyilvánításának napjára időzítve a The Insider orosz ellenzéki portál és a Bellingcat nemzetközi újságírócsapat egy cikkben azt állította, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei 2019-ben ugyanúgy sikertelen mérgezéses merényletet kíséreltek meg Dmitrij Bikov ellenzéki író ellen egy repülőgépen, ahogy tavaly augusztusban Navalnij esetében.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője úgy minősítette a moszkvai bíróság döntését, mint az orosz vezetés eddigi legsúlyosabb lépését a független politikai ellenzék és a korrupció elleni küzdelem elnyomása felé. Szerinte a bíróság határozta megalapozatlan, illetve az a célja, hogy felszámolja a Navalnijhoz fűződő szervezetek politikai befolyását a szeptemberi parlamenti választások előtt.

A döntés újabb példa arra, hogy a vezetés lábbal tiporja az emberi és az orosz alkotmányban rögzített szabadságjogokat

– fogalmazott Josep Borrell. Sürgette az orosz kormányt, hogy tartsa be nemzetközi kötelezettségeit és az Európa Tanácsban és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) tett vállalásait. Felszólított Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, és emlékeztetett, hogy az orosz hatóságoknak kell vállalniuk a felelősséget az ellenzéki politikus biztonságáért és testi épségéért.

Rovatok