Index Vakbarát Hírportál

Navalnij újra egészséges

2021. május 20., csütörtök 11:28

Helyreállt Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus egészsége az éhségsztrájk után − jelentette ki Alekszandr Kalasnyikov, az orosz börtönfelügyelet (FSZIN) parancsnoka. Közölte:

Nem részesül különleges büntetésben. Nem cél, hogy bármi módon megalázzák, megnehezítsék az életét, az általános feltételek között él. Elmondhatom, hogy az egészségi állapota többé-kevésbé normálisan helyreállt, az éhségsztrájkkal, amelyet bejelentett, mostanra felhagyott. A súlya már 82 kilogramm, normálisan étkezik, és van lehetősége a családjával kommunikálni.

Alekszej Navalnij két és fél éves szabadságvesztését tölti. A hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó ellenzéki politikus a börtönben március 31-től több mint három hétig éhségsztrájkot folytatott, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben ő is megbízik. Tiltakozásának akkor vetett véget, amikor egy vlagyimiri polgári kórházban szakorvosok végül kivizsgálták.

Az ellenzéki politikus szimpatizánsai több alkalommal tartottak tiltakozást Oroszország számos városában. Ezeknek mintegy 13 ezer résztvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Rovatok