Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság vizsgálja a melegellenes magyar törvényt

2021. június 16., szerda 14:27 | aznap frissítve

A testület visszafogottan nyilatkozott, de jelezte, a gyermekek védelmét célzó jogszabályok szövegezésekor is tiszteletben kell tartani az alapjogokat.

Vizsgálja az Európai Bizottság a melegközösségek jogait is sértő törvényt – közölte egy szerdai sajtóeseményen a testület szóvivője. A hivatalos nevén „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot” kedden megszavazta az Országgyűlés. A törvényt fideszes módosító javaslatokkal együtt fogadták el. Az egyik szerint 

a gyermekvédelmi rendszerben az állam védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát,

a másik pedig a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt akarta megváltoztatni, mégpedig úgy, hogy 

tilos lesz olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti.

Utóbbi egyrészt összemossa a homoszexualitást a pedofíliával, másrészt korlátozza az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozások témakörét, nem mellesleg pedig azt jelenti, hogy a Harry Potter-filmek és a Barátok közt sorozat is korhatáros besorolást kap.

Ezáltal aktuálissá vált a kérdés, miszerint az uniós joggal összhangban van-e a jogszabály. Ezt az Európai Bizottság vizsgálhatja, s amennyiben a tagállam nem fogadja meg a testület módosító javaslatait, kötelezettségszegési eljárást is indíthat.

A törvénnyel kapcsolatban az EB képviselői meglehetősen szűkszavúan fogalmaztak.

Az Európai Bizottság elkötelezett az LMBTQI-közösségeket ért megkülönböztetés kezelésében a novemberben elfogadott stratégiának megfelelően. Ismerjük a magyar jogszabályt és a körülötte zajló társadalmi vitát. Vizsgáljuk az ügy részleteit

fogalmazott a hvg.hu újságírójának kérdésére a testület szóvivője. Hozzátette, hogy a gyermekek védelmét célzó törvények alkotásakor is fontos, hogy a tagállamok figyelembe vegyék az olyan alapjogokat, mint a szólásszabadság és a kisebbségek védelme.

Reagált a magyar külügyminiszter

Szijjártó Péter a Globsec21 konferencián az üggyel kapcsolatban a 24.hu-nak azt mondta, hogy a szabályozásban nincs összemosva a homoszexualitás a pedofíliával, „mi azt mondjuk, hogy a szülők kizárólagos joga és felelőssége a gyerekek szexuális orientációjával kapcsolatos nevelés. Nyugodtan oda lehet citálni ezt a törvényt bárhova, mi szívesen bemutatjuk bárhol. Tiszteletben kell tartani, hogy ez nemzeti kompetencia”.

Rovatok