Index Vakbarát Hírportál

Enyhül a konfliktus Washington és Moszkva között

2021. június 22., kedd 06:56 | aznap frissítve

Még ezen a héten visszatér Moszkvába John Sullivan, az Egyesült Államok nagykövete – jelentette be hétfői online sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, aki azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok üdvözölte Anatolij Antonov orosz nagykövet visszatérését Amerikába. 

Továbbra is elkötelezettek vagyunk az orosz kormánnyal folytatott nyílt kommunikáció mellett. Egyrészt az amerikai érdekek előmozdítása miatt, másrészt hogy csökkentsük az országaink közötti tévedések kockázatát

– fogalmazott a szóvivő. 

A Kreml hétfői nyilatkozatában kiemelte; a genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, a genfi találkozó eredményeinek konkrét megvalósítására még várni kell. A Moszkvával szemben barátságtalan államoknak az orosz külügyminisztérium által május 14-én közzétett listáján az Amerikai Egyesült Államok és Csehország szerepel.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megromlásának a jelét mutatta, hogy a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet is konzultációra tért haza.

A feszültség a két ország között még egy márciusi interjú miatt alakult ki, amikor Joe Biden amerikai elnök egy interjú során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, vajon gyilkosnak tartja-e Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Putyin kettőjük múlt szerdai genfi találkozója után azt mondta, kielégítette az a magyarázat, amelyet Biden adott neki a történtekkel kapcsolatban. Az orosz elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet visszatér állomáshelyére.

Rovatok