Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Krím kilépett, nem pedig elfoglaltuk

2021. június 22., kedd 15:35

Az Egyesült Államok és az Európai Unió agresszív politikája miatt erősödik a bizalmatlanság Európában − állítja Vlagyimir Putyin orosz elnök a Die Zeit című hetilapban kedden megjelent írásában, amelyet a Szovjetunió elleni német hadjárat kezdetének 80. évfordulója alkalmából tettek közzé.

Az orosz elnök a 2014-es ukrajnai eseményeket Európa által támogatott államcsínyként írja le, és Krím kilépéséről, nem pedig elfoglalásáról számol be. Eközben a német kormány és az EU a nemzetközi jog megsértését és a Krím Oroszország általi annektálását emlegeti − írja a lap.

A Vörös Hadsereg tagjai nemcsak szülőföldjük függetlenségét és méltóságát védelmezték, hanem „megmentették Európát és az egész világot a rabszolgaságtól”, és nem azért léptek német földre, hogy bosszút álljanak a németeken, hanem hogy beteljesítsék „felszabadító küldetésüket”.

Úgy vélte, az Európában erősödő bizalmatlanság fő oka a NATO terjeszkedése keletre, azaz Oroszország határai felé. Hozzátette: sok ország ultimátumot kapott, és választania kellett a kollektív Nyugat és Oroszország között.

Szerinte ez vezetett a 2014-es ukrajnai eseményekhez. Ezzel kezdődött minden − írta az orosz elnök, aki hozzátette, hogy a történtek ellenére Oroszország továbbra is nyitott a „fair és kreatív együttműködésre”.

Rovatok