Index Vakbarát Hírportál

Razziáztak a rendőrök, vége Hongkong legnagyobb demokráciapárti lapjának

2021. június 23., szerda 16:23

Mintegy ötszáz rendőr razziázott a hétvégén az Apple Daily nevű hongkongi napilap irodáiban, az akció keretében a hongkongi hatóságok a kiadóvállalat vagyoneszközeit és számláit befagyasztották, dokumentumokat foglaltak le és a lap több vezetőjét letartóztatták, megpecsételve a pekingi kormánnyal szemben kritikus médium sorsát. 

A lap közlése szerint a 26 éves médium online felülete szerda éjféltől már nem frissül új tartalommal, és csütörtökön kerül az újságárusokhoz utoljára a nyomtatott lap. 

A vezetőség eredetileg e hét szombatig még tartotta volna a frontot, de a lap munkatársainak biztonsága miatt előrehozták a zárást, már csak azért is, mert a befagyasztott számlák miatt nem is biztos, hogy ki tudták volna fizetni a szerkesztőséget. A lap szerint maradt elég pénz, hogy még néhány hétig fenntartsák a működést, de a hatóságoktól való félelem miatt meghátráltak. 

A BBC-nek a lap egyik munkatársa a razzia után úgy nyilatkozott,

olyan érzés fogta el őket, mintha Damoklész kardja lebegne felettük. „Ha nem távozunk önszántunkból, akkor büntetőjogi következmények elé nézhetünk" – fogalmazott. 

A kínai hatóságok a hongkongi nemzetbiztonsági törvény alapján jártak el, amely lényegében minden olyan akciót büntet, ami akadályozza vagy aláássa a Peking-barát politikus többségű hongkongi kormány munkáját. A törvényt a nagyszabású demokráciapárti tüntetések hatására fogadták el, azóta pedig több mint száz embert tartóztattak le a törvény megszegése, így egyebek mellett zendülés és lázítás címén. 

A gyanú szerint az Apple Daily mintegy harminc olyan angol, kantoni és mandarin nyelvű anyagot publikált, amelyek Kína-ellenes cselekedeteket, így Kína és Hongkong elleni nemzetközi szankciókat sürgettek. 

Az Apple Daily ugyancsak kormánykritikus alapítóját és tulajdonosát már korábban többször letartóztatták különböző indokokkal (olykor csalás, olykor fenyegetés, olykor pedig zendítés), végül idén áprilisban egy év börtönre ítélték a nemzetbiztonsági törvény megszegése miatt, ugyanis részt vett egy demokráciapárti tüntetés megszervezésében. 

Jimmy Lai 1995-ben alapította a bulvárlapnak indult Apple Daily-t, amely a kétezres években már egyre több politikai tartalmat jelenített meg, majd fokozatosan az autoriter vezetés egyik legnagyobb kritikusává vált. 

Rovatok