Index Vakbarát Hírportál

Lejárt az Iráni atomlétesítmények ellenőrzéséről szóló egyezmény

2021. június 26., szombat 05:11

Irán nem adott választ a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek arra a kérdésre, hogy meghosszabbítsák-e az iráni atomlétesítmények ellenőrzéséről szóló ideiglenes egyezményt, amelynek hatálya csütörtök éjfélkor lejárt - közölte pénteken a szervezet.

Rafael Grossi, az ügynökség főigazgatója arról tájékoztatott, hogy Irán nem válaszolt arra a levélre, amelyet a szervezet az ügyben küldött neki, így nem tudni, hogy Teheránnak szándékában áll-e fenntartani az eddigi technikai megállapodást, amelynek értelmében az ügynökség bizonyos szintű megfigyelést mégis végezhet iráni atomlétesítményekben.

Grossi szerint fontos lenne, hogy Irán azonnal választ adjon erre a kérdésre.

Irán februárban korlátozni kezdte az együttműködést az ügynökség ellenőreivel: jelezte, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amely lehetővé teszi, hogy az ellenőrök - akár váratlanul is - bármilyen iráni létesítményt vizsgálhassanak, amelyet szükségesnek tartanak megnézni. Nem továbbítják továbbá azóta a nukleáris létesítményekben működő kamerák felvételeit sem a szervezetnek.

A NAÜ viszont akkor ideiglenes - eredetileg három hónapra szóló - megállapodást kötött Iránnal egy korlátozott szintű ellenőrzés fenntartásáról. A májusban lejárt megegyezést június 24-ig hosszabbították meg. Akkor Grossi úgy értékelte az ideiglenes megállapodás hatályának meghosszabbítását, hogy arra azért van szükség, hogy elkerüljék a teljes sötétségben való tapogatózást.

Rovatok