Index Vakbarát Hírportál

Már három éve repedezett az összeomlott miami társasház

2021. június 28., hétfő 15:00

Alig néhány áldozat holttestét találták meg napokkal a miami társasház romba dőlése után, és több mint 150 lakót még mindig keresnek. Fölmerült a kulcsfontosságú kérdés: mi okozta az épület összeomlását?

A hatóságok sürgős vizsgálatot ígérnek, mivel a mérnökök szerint egyelőre lehetetlen pontosan meghatározni az okot. Az alig négy évtizedes Champlain Towers South társasházi komplexumot jól ismerő helyi illetékesek többször is cáfolták azokat a híreszteléseket, miszerint az épület szokatlanul lepusztult állapotban lett volna. Egy minap felbukkant jelentés azonban arra enged következtetni, hogy a figyelmeztető jelek nem mai keletűek.

Az épület társasházi ügyvédje óva intett az elhamarkodott feltételezésektől. Kenneth Direktor a CNN-nek elmondta: az épületet az elmúlt hónapokban egy egész sor ellenőrzésnek vetették alá a mérföldkőnek számító negyvenéves biztonsági tanúsítványi folyamat részeként.

„Semmi ilyesmi nem volt előre látható” – mondta Direktor, legalábbis azok szerint a mérnökök szerint, akik statikai szempontból vizsgálták az épületet.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a közelmúltban csak a tetőn végeztek javítási munkálatokat. A helyi polgármester elutasította azt a felvetést, hogy a tetőfedés során vészjelzést kellett volna érzékelni.

Egy épület nem omlik így össze ok nélkül, kivéve, ha valaki szó szerint kihúzza alóla a tartószerkezeteket, kimossa a víz vagy megjelenik egy víznyelő

– mondta Charles W. Burkett.

A katasztrófáról készült felvételeket vizsgáló szakértők szerint a képek némi alapot adnak a történtek megértéséhez, de vajmi keveset.

„Az összeomlás egy klasszikus oszlopcsőd. Az épületet egy sor pillér támasztotta alá. Ha az oszlopok meghibásodnak, akár egy is, akkor minden meghibásodik” – véli Kit Miyamoto mérnök, a Kaliforniai Szeizmikus Bizottság elnöke.

A katasztrófa kiváltó okát szövetségi, állami és helyi mérnökök hivatottak kideríteni.

Az óceán közelsége és az onnan felszivárgó sós víz visszatérő kérdés a szakértők számára.

A repedések kockázata – amelyet a vasbetonban lévő acélrudak rozsdásodása csak fokoz – nagyobb, ha az építmény a tengerrel határos. Márpedig a surfside-i társasház épp az óceán közelében épült.

„Több száz olyan épületet láttam már a tengerparton, ahol gondok voltak a betonnal – mondta Greg Batista, a betonépítmények szakértője. – Ha nem tartják karban a hidat, az épületet, a gátat vagy a támfalat, ilyen következményei lehetnek.”

Három éve már figyelmeztettek

Három évvel a Champlain Towers South társasház végzetes összeomlása előtt egy tanácsadó riasztó bizonyítékokra lelt. Megállapította, hogy a medence alatti betonlap szerkezetileg erősen károsodott, ráadásul a 13 emeletes épület alatti mélygarázs oszlopai és falai repedeztek és omladoztak.

Breaking News: An engineer warned in 2018 of “major structural damage” at the Florida condo building that collapsed this week as many residents slept. https://t.co/hAVErvnCif

— The New York Times (@nytimes) June 26, 2021

A mérnöki jelentés nyomán egy több millió dolláros javítási projekt készült, de elvégzésére két és fél évvel az első figyelmeztetés után sem került sor – erősítette meg a New York Times.

Az is igaz, hogy az akkori károkat Frank Morabito tanácsadó nem minősítette vészesnek.

Arra sem utalt, hogy a szerkezetet az összeomlás veszélye fenyegetné, bár megjegyezte, hogy a szükséges javítások célja az épület és a benne található 136 lakás „szerkezeti integritásának fenntartása” lenne.

A 2018-as jelentés csak gyarapítja a potenciális figyelmeztető jelek egyre növekvő listáját.

Egy tavaly közzétett tanulmány szerint az összeomlott társasház – a szomszédos épületektől eltérően – 1993 és 1999 között évente körülbelül két millimétert süllyedt. A vizsgálat azonban nem követte nyomon a társasház állapotát, így nem világos, hogy az épület továbbra is a tanulmányban leírt ütemben süllyedt-e.

Shimon Wdowinski, a tanulmány társszerzője, a Floridai Egyetem professzora azonban figyelmeztetett, hogy az eredmény nem számított riasztónak.

„Más épületek nem mozdultak meg a város keleti részén” – nyilatkozta Wdowinski, aki szerint a süllyedés csak a Champlain Towers Southra volt jellemző. Hogy a süllyedés hozzájárulhatott-e az épület összeomláshoz, azt Wdowinski szerint csak további információk birtokában lehet kideríteni. Ha az épület egyik része elmozdul a másikhoz képest, az okozhat feszültséget és repedéseket, és talán némi süllyedés is elindíthatja a folyamatot – véli a szakértő.

Az Amerikai Építészeti Intézet tagja szerint azonban a lakók felismerték volna a tüneteket.

Repedések jelentek volna meg a padlón vagy a mennyezeten. Az asztal nem állt volna vízszintesen, a rá helyezett dolgok legurultak volna – mondta Kobi Karp.

Ilyen panaszok azonban nem érkeztek a közös képviselethez.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images North America / Getty Images / AFP)

Rovatok