Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést kérnek a csehek az oroszoktól a vrbeticei robbantásért

2021. június 29., kedd 08:17

Kártérítést követel Prága Moszkvától a vrbeticei lőszerraktárban bekövetkezett 2014-es robbantásért, melyet a csehek szerint az orosz titkosszolgálat követett el. Az ügy miatt az orosz-cseh kapcsolatok a prágai tavasz óta nem látott mélységekben kerültek, kölcsönösen utasították ki egymás diplomatáit és Csehországban belpolitikai botrány tört ki. 

A cseh külügy tájékoztatása szerint a külügyérhelyettes továbbította a kártérítési kérelmet Oroszország prágai nagykövetének, az echo24.cz internetes lap szerint mintegy 25,5 millió euróra (8,9 milliárd forintra) tartanak igényt. 

Az orosz akció indítéka vélhetően az volt, hogy a lőszerraktár egy bolgár üzletember, Emilian Gebrev tulajdona volt, és a hírek szerint Oroszország ellenségeinek, a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő ukrán erőknek és a szíriai kormányellenes harcosoknak tervezte a megsemmisített lőszereket leszállítani. Az már egy külön történet, hogy Gebrevet 2015-ben kétszer is megmérgezték, és a gyanú szerint ugyancsak a 29155-ös osztag kezei által.

Gebrev bolgár állampolgár, Szófia azzal vádolja Moszkvát, hogy három lőszerraktárban történt robbantásért felel, melyeket 2011-ben, 2015-ben és 2020-ban követtek el. 

Rovatok