Index Vakbarát Hírportál

Újabb amerikai szankciók Moszkva ellen?

2021. június 29., kedd 06:07

Az Egyesült Államok újabb, Oroszországgal szembeni büntetőcsomagot készít elő Navalnij megmérgezése miatt – erősítette meg egy amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Nem fogunk meghátrálni, ha káros orosz tevékenységekre kell reagálnunk – nyilatkozta Jale Sullivan a CNN-en –, legyen szó a SolarWindsről, a választási beavatkozásokról vagy Navalnijról.

A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a szankciókat azután léptetik életbe, amint biztosan kiderül, hogy „megfelelő célpontok” ellen irányulnak. Ezek után újabb intézkedések következhetnek a vegyi fegyverek, például az idegmérgek alkalmazása miatt.

Sullivan bejelentése napokkal azután hangzott el, hogy Joe Biden elnök háromórás genfi csúcstalálkozót tartott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amivel hivatalba lépése óta tett első külföldi körútját koronázta meg. Biden és Putyin egyaránt pozitívnak jellemezte a találkozót, amely azonban nem járt nagy áttöréssel. Biden otthon már azt mondta, hogy az Oroszországgal való előrelépés bizonyítékai később lesznek tapasztalhatók, amikor diplomáciai küldetésének eredményei beigazolódnak.

Biden a találkozó során figyelmeztette Putyint annak a következményére, ha Navalnij a börtönben hal meg. Azt nyilatkozta: „Világossá tettem, hogy ennek a következményei pusztítóak lennének Oroszország számára.”

A Biden-kormányzat márciusban szankciók egész sorát vetette ki orosz tisztviselők és szervezetek ellen Navalnij megmérgezése és bebörtönzése miatt.

Az intézkedések – amelyeket az Európai Unióval egyetértésben foganatosítottak – az első jelentős, Moszkva elleni lépésnek számítanak Biden beiktatása óta.

Az akkori szankciók a KGB utódszervezete, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB és annak vezetője ellen irányultak, akit a mérgezés megszervezőjének tartanak.

A Kína elleni esetleges intézkedések kapcsán Sullivan azt mondta: „Jelenleg nem fenyegetőzünk, és nem adunk ultimátumot.”

Az előzmények

Navalnij, Putyin egyik legerősebb politikai ellenfele, tavaly augusztus 20-án lett rosszul egy szibériai belföldi repülőút során. Két nappal később Berlinbe szállították kezelésre, miközben még mindig kómában feküdt – emlékeztet a Deutsche Welle.

A szakértők megállapították, hogy novicsok idegméreggel mérgezték meg. A németországi, franciaországi és svédországi laboratóriumok egyaránt megerősítették a szovjet korszakból származó idegméreg használatát.

Miután Navalnij felépült, januárban Németországból visszatért Oroszországba, ahol gépe landolása után azonnal őrizetbe vették.

Navalnijt februárban régi sikkasztási vádak alapján két és fél éves büntetésre ítélték, amit egy büntetőtáborban kell leszolgálnia. Szövetségesei szerint Navalnij bebörtönzése a Putyinnal szembeni politikai ellenzék elhallgattatására tett kísérlet.

Washington és Moszkva kapcsolata egyébként az elmúlt hónapokban alaposan megromlott.

Jóllehet a két vezető igyekezett csillapítani a feszültséget, elemzők továbbra is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy genfi találkozójukon történt-e említésre méltó előrelépés.

Márciusban Oroszország visszahívta washingtoni nagykövetét, miután Biden gyilkosnak nevezte Putyint.

Az orosz nagykövet június 20-án tért vissza washingtoni posztjára.

(Borítókép: Alekszej Navalnij. Fotó:  Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok