Index Vakbarát Hírportál

Megszavazták a Capitolium ostromát kivizsgáló különbizottság felállítását

2021. július 1., csütörtök 09:25

A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta a Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló különbizottság felállítását, miután a szenátusi republikánusok májusban megakadályozták egy demokrata kezdeményezésű, de kétpártinak szánt bizottság felállításáról szóló törvény elfogadását ugyanebben az ügyben – számolt be az MTI.

A bizottságnak joga lesz beidézni  Donald Trumpot , valószínűleg tanúként – mondta Carrie Cordero, a Center for New American Security elemzőintézet egyik magas rangú munkatársa, hozzátéve: kérdés, hogy a bizottság tagjai akarnak-e majd pereskedni az idézés miatt.

A republikánusok szerint a bizottság nem lehet pártatlan, a demokraták céljait szolgálja majd, és különben is fölösleges, mert az ügyet már vizsgálják állandó bizottságok és az ügyészség.

A különbizottság felállítását Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke jelentette be.

A Trump támogatóiból álló erőszakos csoportok január 6-án, még a volt elnök hivatali idejében, az elnökválasztás eredményének kongresszusi hitelesítése napján lerohanták a capitoliumi rendőröket, betörtek az épületbe, és kongresszusi tagokra „vadásztak”, megakadályozandó Joe Biden győzelmének jóváhagyását.

Rovatok