Index Vakbarát Hírportál

12 ezer villámcsapást regisztráltak pénteken, nehéz nyár elé nézünk

2021. július 4., vasárnap 08:13 | aznap frissítve

A hatóságok szerint mintegy 174 helyen ég a bozót Kanada Brit Columbia nevű tartományában. A hőség mellé péntek éjjel egy nagyobb vihar is társult, közel 12 ezer alkalommal csaptak le a villámok.

A 174-ből 78 esetben az utóbbi napokban keletkezett a bozóttűz, amelyeknek többsége Kamloops városától északra, Vancuvertől mintegy 350 kilométerre ég. Mindezt azt eredményezte, hogy az országban már június vége óta óriási a hőség.

Példa nélküli a száraz időjárás és az extrém hőség Brit Columbiában. Ezek a bozóttüzek azt jelzik, hogy egy hosszú és kihívásokkal teli nyárnak a legkorábbi szakaszában vagyunk

– mondta erről Bill Blair közbiztonságért felelős miniszter. 

Erre a helyzetre pedig még egy lapáttal rátett az, hogy pénteken egy nagy, villámcsapásokkal kísért vihart érkezett a térségbe.

Körülbelül 12 ezer villámcsapást láthattunk tegnap. 

– számolt be szombaton Cliff Chapman, Brit Columbia bozóttüzekért felelős tisztviselője.

Szombaton a kanadai hadsereget is készenlétbe helyezték a bozóttüzek megfékezése, valamint – ahol szükséges – a lakosság evaukálása érdekében.

Az egészségügyi hatóságok szerint 719 ember halt meg a tartományban egy hét alatt, ami háromszorosa az átlagos halálozási értékeknek.

Megközelítőleg1000 embert pedig ki kellett kimenekíteni a lakhelyéről. 

Az még nem egyértelmű, hogy pontosan mi okozza a példátlan hőséget Kanadában. Egyesek szerint egy úgynevezett „hődóm” felelős ezért: ez egy olyan természeti jelenség, amely csapdába ejti a meleg levegőt egy-egy térségben. Mások viszont a klímaváltozás lenyomatát vélik felfedezni a történteken. 

A hőség ráadásul egy másik katasztrófát is okozhat. Brit Columbiában ugyanis már kiadták a figyelmeztetést amiatt, hogy a jéghegyek csúcsai és a gleccserek is megolvadhatnak, ez pedig aztán áradásokat okozhat.

Rovatok