Index Vakbarát Hírportál

Az iráni atomalku pártján a francia, a német és a kínai vezető

2021. július 5., hétfő 21:56

Franciaország, Németország és Kína szerint meg kell ragadni a lehetőséget az iráni atomalku felélesztésére a bécsi tárgyalásokon – közölte a francia elnöki hivatal.

Az Elysée-palota Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia és Hszi Csin-ping kínai államfő videokonferenciájáról adott tájékoztatása szerint a három ország vezetői egyetértettek abban, hogy előrelépésre van szükség a tárgyalásokon a minél gyorsabb megállapodás érdekében, elejét véve ezzel az atomfegyverek további elterjedésének.

Irán és az egyezmény részes államai, Oroszoroszág, Kína, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia képviselői eddig hat tárgyalási fordulót tartottak Bécsben annak a kérdésnek a feloldására, miként lehetne az Egyesült Államokat ismét bevonni az atomalkuba, ugyanakkor elérni, hogy Teherán teljesítse a megállapodásból fakadó kötelezettségeit. Az utolsó forduló június 20-án ért véget, és egyelőre nem világos, mikor indulnak újra a megbeszélések.

Hszi a konferencián a multilateralizmus és az együttműködés mellett emelt szót.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a hármas „videótalálkozóra” a Kína és az EU között kialakult feszültség hátterében került sor. Az unió a többi között Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata mellett az ujgur muszlim kisebbség elleni súlyos jogsértéseket kifogásolja a Hszincsiang régióban, illetve szót emelt a hongkongi demokráciamozgalommal szembeni hatósági fellépés miatt is.

Rovatok