Index Vakbarát Hírportál

Bevándorlóhadakkal fenyegetőzik a belarusz elnök, Németország a fő célpont

2021. július 6., kedd 20:11 | aznap frissítve

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azzal fenyegette meg Brüsszelt és Berlint, hogy bevándorlók tömegeit engedi Európába, különösen Németországba, és hogy betiltja a kínai és az orosz áruforgalom áthaladását az országán keresztül, válaszul arra, hogy az Európai Unió büntetőintézkedésekkel sújtotta Belaruszt az esélyesen elcsalt választások, a tömeges megtorlások és a politikai ellenfelek őrizetbe vétele miatt.

Belarusz elnöke a keddi kormányülésen úgy fogalmazott, be fogja tiltani a kínai és az orosz áruforgalom áthaladását az országán keresztül – írja az MTI.

Emlékeznek a Skodára, a Niveára és a többire? Azt mondtuk nekik: fiúk, köszönjük, de viszlát, minden jót!

 – mondta Alelszandr Lukasenko a minisztereinek.

Első lépésként lezártuk a belarusz piacot, második lépésként most pedig betiltjuk az országon áthaladó áruforgalmat – fejtegette terveit az államfő.

Ugyanezt kell tenni a németekkel is. Szállítsák az áruikat Finnországon keresztül Oroszországba és Kínába. Vagy Ukrajnán keresztül, vannak ott is jó útvonalak, szállítsák ott az áruikat

 – tette hozzá. Azt is kijelentette, hogy beengedi Európába az Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező menekülteket. 

Lukasenko lépéseire azt követően került sor, hogy az EU egy sor büntetőintézkedéssel sújtotta Belaruszt az erőszakos megtorlások miatt azon tüntetőkkel szemben, akik a tavalyi, erősen vitatott elnökválasztások után demonstráltak. Megfigyelők széles köre szerint az elnökválasztást elcsalták. Az EU és az Egyesült Államok büntetőintézkedései nyomás alá helyezték Minszket, amely Moszkvától kap pénzügyi támogatást. Belarusz már régóta jórészt Oroszországtól függ pénzügyileg, Minszk államadóssága több milliárd dollárra rúg.

A litván határőrség tájékoztatása szerint csak az elmúlt 24 órában 131 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, legtöbbjük a Közel-Keletről és Afrikából érkezett. Ezzel együtt a nyilvántartott illegális bevándorlók összlétszáma idén már meghaladja az 1300-at, amely 2020-ban egész évben csak 81 fő volt.

A Frontex nevű, EU-s határvédelmi szervezetnek az EU és Belarusz közös határszakaszán szolgálatot teljesítő határőrei száma július végére várhatóan 30 főre emelkedik. Litvánia, amely az EU és a NATO tagja, a belarusz ellenzék gyűjtőhelye lett, ahol Szvetlána Tyihanovszkaja is menedékre lelt azután, hogy elmenekült Minszkből, miután kijelentette, hogy legyőzte Alekszandr Lukasenkót a 2020. augusztus 9-ei elnökválasztáson.

Rovatok